Lanýže z hořké čokolády s kandovaným pomerančem a pomerančovým likérem
- hořká čokoláda s vysokým obsahem kakaa (alespoň 70 %) 100 g
- máslo 50 g
- smetana ke šlehání 30 ml
- cukr krupice 30 g
- pomerančový likér 1 lžíce
- kandovaná pomerančová kůra 1 lžíce
- kakao na obalení
Kandovanou pomerančovou kůru velice jemně nasekáme. Do rendlíku se silným dnem dáme smetanu, nasekanou kůru a cukr a zvolna přivedeme k varu, svaříme 2 minuty. Stáhneme z plotýnky, vsypeme čokoládu a necháme chvíli stát, až se čokoláda prohřeje i uvnitř kousků a začne se pomalu rozpouštět. Vařečkou začneme v menších kroužcích rozmíchávat, až se čokoláda rozpustí. Potom přidáme nakrájené máslo a opět rozmícháváme, až vznikne hladká homogenní hmota. Nakonec ji ochutíme likérem a necháme ji vychladnout a ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny, lépe přes noc.
Ze ztuhlé hmoty dvěma lžičkami vykrajujeme hrudky, rychle a zlehka je v rukách zakulatíme (hmota rychle taje) a obalujeme je v kakau. Uchováváme v chladu a spotřebujeme do týdne. Pro delší uchování můžeme zmrazit.
Lanýže z bílé čokolády s malinami a bílým vínem
- kvalitní bílá čokoláda 100 g
- máslo 60 g
- smetana ke šlehání 30 ml
- cukr krupice 20 g
- bílé víno 2 lžičky
- sušené maliny 2 lžíce
- malinový prášek na obalení
Sušené maliny rukama lehce podrtíme. Máslo předem nakrájíme na kousky a necháme ho změknout při pokojové teplotě. Čokoládu nasekáme na kousky o velikosti cca 1 cm.
Do rendlíku se silným dnem dáme smetanu a cukr a zvolna přivedeme k varu, svaříme 2 minuty. Stáhneme z plotýnky, vsypeme čokoládu a necháme chvíli stát, až se čokoláda prohřeje i uvnitř kousků a začne se pomalu rozpouštět. Vařečkou začneme v menších kroužcích rozmíchávat, až se čokoláda rozpustí. Potom přidáme nakrájené máslo a opět rozmícháváme, až vznikne hladká homogenní hmota. Nakonec ji ochutíme vínem, přisypeme sušené maliny a dobře rozmícháme. Hmotu necháme vychladnout a ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny, lépe přes noc.
Ze ztuhlé hmoty dvěma lžičkami vykrajujeme hrudky, rychle a zlehka je v rukách zakulatíme (hmota rychle taje, ještě rychleji než předchozí z tmavé čokolády) a obalujeme je v malinovém prášku. Uchováváme v chladu a spotřebujeme do týdne. Pro delší uchování můžeme zmrazit.
Lanýže z bílé čokolády s kokosem, arakem a čajem matcha
- kvalitní bílá čokoláda 100 g
- máslo 60 g
- smetana ke šlehání 30 ml
- cukr krupice 20 g
- arak 1 lžíce
- strouhaný kokos 1,5 lžíce
- čajový prášek matcha na obalení
Máslo předem nakrájíme na kousky a necháme ho změknout při pokojové teplotě. Čokoládu nasekáme na kousky o velikosti cca 1 cm.
Do rendlíku se silným dnem dáme smetanu a cukr a zvolna přivedeme k varu, svaříme 2 minuty. Stáhneme z plotýnky, vsypeme čokoládu a necháme chvíli stát, až se čokoláda prohřeje i uvnitř kousků a začne se pomalu rozpouštět. Vařečkou začneme v menších kroužcích rozmíchávat, až se čokoláda rozpustí. Potom přidáme nakrájené máslo a opět rozmícháváme, až vznikne hladká homogenní hmota. Nakonec ji ochutíme arakem, přisypeme kokos a dobře rozmícháme. Hmotu necháme vychladnout a ztuhnout v lednici alespoň 2 hodiny, lépe přes noc.
Ze ztuhlé hmoty dvěma lžičkami vykrajujeme hrudky, rychle a zlehka je v rukách zakulatíme (hmota rychle taje, ještě rychleji než předchozí z tmavé čokolády) a obalujeme je v matcha prášku. Uchováváme v chladu a spotřebujeme do týdne. Pro delší uchování můžeme zmrazit.