Mýty kolem barvy žloutků

Když si budeme moci vybrat vejce podle intenzity zbarvení žloutku, sáhneme ve většině případů po tom sytěji zbarvené. Připadá nám zdravější. Chovatelé drůbeže tohle velmi dobře vědí, a tak se snaží touze spotřebitelů přizpůsobit. Zatímco slepice ve volném výběhu v domácí péči získávají zbarvení žloutků z přirozených přírodních zdrojů potravy, pak ty ve velkochovech dostávají často krmení „obohacené“ uměle připraveným barvivem. Zakázaná tato praktika není a spotřebitel, zavalený množství informací na obalu vajec, vlastně nemá ani šanci toto počínání odhalit. Údaj, jak žloutek svou barvu získal, nemusí totiž nikdo nikde uvádět.

Jak ukázal před časem test spotřebitelského časopisu D-Test, polovina zakoupených vzorků byla přibarvena chemickou cestou - obsahovala barvivo kanthaxenthin (E 161g), označované jako potravinářská oranž 8. Přirozeně se vyskytuje v některých houbách, mořských řasách, rybách a korýších. K barvení potravin se však používá synteticky vyráběné barvivo. A právě to se přidává do krmných směsí pro slepice.

Barvu žloutků diktuje zákazník?

Skoro by se dalo říci, že podle toho, jaké barvě žloutků dáváte přednost, je možné určit, z které oblasti pocházíte. Potravináři hodnotí barvu žloutků podle stupnice LaRoche (RCF). To je škála barev od jedničky do patnácti, tedy od světle žluté po oranžovou. Vejce se sytěji oranžovými žloutky (13-14) se těší oblibě především v Německu, Nizozemí, Španělsku a Belgii. O něco méně syté zbarvení žloutku (11-12) upřednostňují obyvatelé severní Francii, jižní Anglii a Finska. Téměř bledá vejce si oblíbili spotřebitelé v Irsku, severní Anglii a Švédsku (8-9).

Co ovlivňuje zbarvení žloutků?

Barvu vaječného žloutku podmiňuje přítomnost pigmentů, přirozeně se vyskytujících v krmivu drůbeže (např. žlutá kukuřice, sušená vojtěška, senná moučka). V některých zemích se přirozené pigmenty nahrazují syntetickými (např. Carophyl, Pigmental, Papricolor).

Nejlepší vejce

Nejlépe se mají ti, kdo mají vlastní chov slepic, nebo dobře prověřený zdroj vajec ze svého okolí. Vědí tak nejlépe, nejen v jakých podmínkách slepice žijí, ale dobře znají i jejich jídelníček.