Tatarský biftek alias lidově tatarák je populární lahůdka, která se v originální podobě dělá ze syrového masa. V posledních letech se však tato delikatesa objevuje v nejrůznějších bezmasých variacích, které jsou oblíbené pro svou lehkost a dobrou stravitelnost. Oblíbenou surovinou je například červená řepa, avokádo, brambory či ředkvičky. Ale teď v houbařské sezóně by byla škoda nevyužít houby. Nejlepší jsou k přípravě tataráku právě bedly, ale vynikající jsou i syrovinky či masáky.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Zdroj: Youtube

Pověst o tataráku

Původ tatarského bifteku se váže k legendě, kdy král spojených kmenů Hunů, jménem Attila Bič boží, vtrhl do Černomoří a západní Evropy. Jeho muži si údajně dávali pod sedla kousky libového hovězího masa a celý den na něm rajtovali. Maso se údajně výborně naklepalo a zároveň se prosolilo díky koňskému potu. Večer pak bylo o pochoutku s jistou dávkou energie postaráno. Ovšem realita je poněkud jiná, protože takto „upravené“ maso by ve skutečnost nebylo poživatelné. Svou úlohu však pod sedlem mělo, pomáhalo zmírnit bolestivé odřeniny a otlaky po dlouhé jízdě na koni.

Odkud tedy tatarák pochází?

Klasický tatarský biftek namíchaný se žloutkem, šalotkou a kapary se poprvé na stole objevil na přelomu 19. a 20. století, a to v Paříži. Tehdy byl známý pod názvem „americký steak“, tedy „steak a l’américaine“. Servírovala se k němu tatarská omáčka, což se odrazilo na jeho pozdějším pojmenování, kdy se uchytil pojem „tatarský biftek“. V období po druhé světové válce se tento pokrm velice rychle rozšířil do střední Evropy a v současné době jde o oblíbenou pochoutku po celém světe.

Recept na tatarský biftek z bedel

Očistěte si 10 větších klobouků bedel a nakrájejte je na menší kousky. Pánev vytřete slunečnicovým olejem nebo máslem a nechte ji lehce rozpálit. Orestujte na něm bedly a lehce je osolte. Po chvíli houby podlijte troškou vody a krátce je poduste. Následně pokrm okořeňte 1 lžičkou kmínu, ½ lžičkou mleté červené papriky a ½ lžičkou mletého pepře.

Mezitím si rozetřete 1 stroužek česneku se solí a vmíchejte ho do smažených hub. Jakmile se vyvaří veškerá šťáva, přidejte 200 g kvalitního kečupu, 1 lžící plnotučné hořčice, podle chuti worcestrovou omáčku a směs chvilku provařte a je hotovo. Tatarák můžete nechat s drobnými houbovými kousky, kdo má raději hladkou konzistenci, může směs rozmixovat tyčovým mixérem.

Bedlový tatarák lze podávat s čerstvým chlebem nebo s opečenou topinkou potřenou česnekem. Jedná se však také o zajímavou přílohu k masu, těstovinám či bramborům. Výborným doplňkem je i volské oko a pokrájená čerstvá zelenina. Kdo má rád zelené koření, může tatarák z bedel dochutit čerstvými bylinkami, jako je například plocholistá petržel, tymián, pažitka nebo rozmarýn. Fajnšmekři si mohou bedlový tatarák posypat i hoblinami parmezánu.

Zdroje: www.vareni.cz, www.styl.instory.cz, www.angusfarm.cz