Tatarák z bedly lze podávat s čerstvým chlebem nebo s opečenou topinkou potřenou česnekem.
Zdroj: SERHII VAHIN / Shutterstock.com

Bedly: Tatarský biftek z nich je houbařská delikatesa skoro zadarmo a bleskem

Milujete tatarský biftek? Zkuste netradiční bezmasou podobu, v níž jsou základní surovinou bedly. Momentálně jsou jich plné lesy, tak proč toho nevyužít. Během chvilky budete mít na stole pochoutku, jejíž podmanivé chuti podlehne opravdu každý.

Tatarský biftek alias lidově tatarák je populární lahůdka, která se v originální podobě dělá ze syrového masa. V posledních letech se však tato delikatesa objevuje v nejrůznějších bezmasých variacích, které jsou oblíbené pro svou lehkost a dobrou stravitelnost. Oblíbenou surovinou je například červená řepa, avokádo, brambory či ředkvičky. Ale teď v houbařské sezóně by byla škoda nevyužít houby. Nejlepší jsou k přípravě tataráku právě bedly, ale vynikající jsou i syrovinky či masáky.

Inspirovat se můžete na videu zde:

Pověst o tataráku

Původ tatarského bifteku se váže k legendě, kdy král spojených kmenů Hunů, jménem Attila Bič boží, vtrhl do Černomoří a západní Evropy. Jeho muži si údajně dávali pod sedla kousky libového hovězího masa a celý den na něm rajtovali. Maso se údajně výborně naklepalo a zároveň se prosolilo díky koňskému potu. Večer pak bylo o pochoutku s jistou dávkou energie postaráno. Ovšem realita je poněkud jiná, protože takto „upravené“ maso by ve skutečnost nebylo poživatelné. Svou úlohu však pod sedlem mělo, pomáhalo zmírnit bolestivé odřeniny a otlaky po dlouhé jízdě na koni.

Tatarák nemusí být hospodská směs nevalné chuti. Klasický tatarský biftek, namíchaný se žloutkem, šalotkou a kapary se poprvé na stole objevil na přelomu 19. a 20. století, a to v Paříži. Zdroj: Shutterstock.com / Eduard Zhukov

Odkud tedy tatarák pochází?

Klasický tatarský biftek namíchaný se žloutkem, šalotkou a kapary se poprvé na stole objevil na přelomu 19. a 20. století, a to v Paříži. Tehdy byl známý pod názvem „americký steak“, tedy „steak a l’américaine“. Servírovala se k němu tatarská omáčka, což se odrazilo na jeho pozdějším pojmenování, kdy se uchytil pojem „tatarský biftek“. V období po druhé světové válce se tento pokrm velice rychle rozšířil do střední Evropy a v současné době jde o oblíbenou pochoutku po celém světe.  

Recept na tatarský biftek z bedel

Očistěte si 10 větších klobouků bedel a nakrájejte je na menší kousky. Pánev vytřete slunečnicovým olejem nebo máslem a nechte ji lehce rozpálit. Orestujte na něm bedly a lehce je osolte. Po chvíli houby podlijte troškou vody a krátce je poduste. Následně pokrm okořeňte 1 lžičkou kmínu, ½ lžičkou mleté červené papriky a ½ lžičkou mletého pepře.

pravé bedly rodu Macrolepiota Očistěte si 10 větších klobouků bedel a nakrájejte je na menší kousky. Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Mezitím si rozetřete 1 stroužek česneku se solí a vmíchejte ho do smažených hub. Jakmile se vyvaří veškerá šťáva, přidejte 200 g kvalitního kečupu, 1 lžící plnotučné hořčice, podle chuti worcestrovou omáčku a směs chvilku provařte a je hotovo. Tatarák můžete nechat s drobnými houbovými kousky, kdo má raději hladkou konzistenci, může směs rozmixovat tyčovým mixérem. 

Bedlový tatarák lze podávat s čerstvým chlebem nebo s opečenou topinkou potřenou česnekem. Jedná se však také o zajímavou přílohu k masu, těstovinám či bramborům. Výborným doplňkem je i volské oko a pokrájená čerstvá zelenina. Kdo má rád zelené koření, může tatarák z bedel dochutit čerstvými bylinkami, jako je například plocholistá petržel, tymián, pažitka nebo rozmarýn. Fajnšmekři si mohou bedlový tatarák posypat i hoblinami parmezánu.

Zdroje: www.vareni.cz, www.styl.instory.cz, www.angusfarm.cz

Akční letáky