Staré přísloví praví, že co jiný kraj, to jiný mrav. A týká se to i přípravy jídel a receptů. Každý národ má své vlastní tradiční pokrmy a stejně tak postupy při jejich úpravě. Jestliže chcete doma překvapit něčím novým, neváhejte vyzkoušet běloruskou bramborovou kaši. Jistě vás uchvátí svou dokonalou chutí.
Jak zpracovat zbylou bramborovou kaši? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Důchodkyně u plotny:
Příprava brambor
K přípravě bramborové kaše použijte brambory varného typu C. Obsahují vyšší procento škrobu a po uvaření jsou mnohem měkčí. Pečlivě každý brambor omyjte, zbavte slupky a pokrájejte na stejně velké kousky. Díky tomu zajistíte jejich rovnoměrné uvaření. Pak vložte brambory do hrnce.
Místo vody mléko nebo smetana
V tuto chvíli přichází na řadu trik běloruských kuchařů a hospodyněk. Místo vody přidají k pokrájeným bramborám plnotučné mléko a smetanu. Jedná se o klíčový moment, jež ovlivní výslednou chuť a texturu pokrmu. Spodní polovinu brambor zalijte mlékem a zbytek zalijte smetanou. Všechny brambory by měly být zcela potopené.
Fáze vaření
Pak dejte brambory vařit, dokud nebudou zcela měkké. Během této doby absorbuje zelenina mléko a smetanu, což ve výsledku dokonale obohatí chuť kaše. Nenechte brambory zbytečně rozvařit.
Šťouchejte nebo mixujte
Když jsou brambory vařené, slijte z nich opatrně mléčnou tekutinu. Ponechte si ji na pozdější případné zředění. Následně brambory pomocí šťouchadla důkladně rozmačkejte do hladka, lze využít i tyčový mixér. Díky vaření v mléce a smetaně již není oproti české verzi potřeba dávat do kaše máslo, a tak se jedná i o méně kalorickou verzi.
Dolaďte konzistenci
V tento moment je na vás, jakou hustotu kaše vyžadujete. Pokud se vám zdá hustá, pečlivě do ní zašlehejte po částech potřebnou dávku zbylé mléčné směsi. Běloruská bramborová kaše se vám jistě bude doslova rozplývat na jazyku.
Zdroje: www.belnovosti.by, www.acrsiena1904.it, www.fresh.iprima.cz