Perlivá limonáda z květů černého bezu je vynikající a zdravé osvěžení.
Zdroj: Shutterstock

Perlivá limonáda z květů černého bezu: Nejzdravější osvěžení hotové bleskem

Osvěžující drinky jdou v horkých dnech na dračku. Neutrácejte za ně zbytečně spousty peněz a připravte si domácí bezinkovou limonádu. Chutná skvěle a je to zdravotní zázrak!

Květy černého bezu jsou na limonádu jako dělané. Jsou aromatické a mají přirozeně nasládlou chuť a hlavně – můžete si je natrhat zdarma kdekoliv v přírodě. Pokud chcete, aby měly hodně nektaru, sbírejte je v poledne za slunného a suchého počasí. Svou voňavou kořist pak uložte do koše nebo plátěné tašky, aby se zbytečně nezapařila. Doma květy oklepejte od hmyzu a můžete se rovnou pustit do přípravy lahodného drinku.

Květy černého bezu se sbírají za slunného dne. Květy černého bezu se sbírají za slunného dne. Zdroj: Profimedia
Bezinková limonáda


Připravte si:

  • 12 bezových květů
  • 4,5 litru vody
  • 700 g cukru
  • vymačkanou šťávu z 1 citronu
  • 2 polévkové lžíce jablečného moštu (pokud nemáte, můžete použít vinný ocet)


Jak na to:

  • Nalijte vodu do kastrolu a přiveďte ji k varu.
  • Poté do ní nasypte 700 g cukru a míchejte ho tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí.
  • Dejte vodu stranou a počkejte, až vychladne. Do studeného sladkého nálevu přidejte šťávu z citronu, bezinkové květy a mošt (případně vinný ocet).
  • Nádobu přikryjte poklicí a nechte louhovat 24 hodin.
  • Vzniklou směs zceďte přes plátýnko (nebo jinou, hustě tkanou látku) a nechte odpočívat při pokojové teplotě dalších 5 – 7 dní.
  • Za tuto dobu nápoj začne kvasit, proto je dobré, abyste ho průběžně ochutnávali a podle potřeby včas zcedili.
  • Bezinkovou limonádu servírujte s kostkami ledu a plátky citronu. Je to osvěžující lahůdka…

O černém bezu se říká, že zahání chmury a prospívá lepšímu trávení. Proto si limču dopřejte  jako drink po vydatném obědě. Díky tomu vás nebude trápit pocit „těžkého břicha“. Perlivou bezinkovou limonádu si dopřejte jako drink po vydatném obědě.  Zdroj: Profimedia

A léčivý bonus navíc...

O černém bezu se říká, že zahání chmury a prospívá lepšímu trávení. Proto si limču dopřejte jako drink po vydatném obědě. Díky tomu vás nebude trápit pocit „těžkého břicha“. Drink můžete servírovat také všem, kteří si stěžují na bolesti v krku. Černý bez je známý svými protizánětlivými účinky a jednoznačně uleví při nachlazení.

Zdroje: www.abecedazahrady.dama.cz, www.bylinkovo.cz

Akční letáky