Květy černého bezu jsou na limonádu jako dělané. Jsou aromatické a mají přirozeně nasládlou chuť a hlavně – můžete si je natrhat zdarma kdekoliv v přírodě. Pokud chcete, aby měly hodně nektaru, sbírejte je v poledne za slunného a suchého počasí. Svou voňavou kořist pak uložte do koše nebo plátěné tašky, aby se zbytečně nezapařila. Doma květy oklepejte od hmyzu a můžete se rovnou pustit do přípravy lahodného drinku.
Bezinková limonáda
Připravte si:
- 12 bezových květů
- 4,5 litru vody
- 700 g cukru
- vymačkanou šťávu z 1 citronu
- 2 polévkové lžíce jablečného moštu (pokud nemáte, můžete použít vinný ocet)
Jak na to:
- Nalijte vodu do kastrolu a přiveďte ji k varu.
- Poté do ní nasypte 700 g cukru a míchejte ho tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí.
- Dejte vodu stranou a počkejte, až vychladne. Do studeného sladkého nálevu přidejte šťávu z citronu, bezinkové květy a mošt (případně vinný ocet).
- Nádobu přikryjte poklicí a nechte louhovat 24 hodin.
- Vzniklou směs zceďte přes plátýnko (nebo jinou, hustě tkanou látku) a nechte odpočívat při pokojové teplotě dalších 5 – 7 dní.
- Za tuto dobu nápoj začne kvasit, proto je dobré, abyste ho průběžně ochutnávali a podle potřeby včas zcedili.
- Bezinkovou limonádu servírujte s kostkami ledu a plátky citronu. Je to osvěžující lahůdka…
A léčivý bonus navíc...
O černém bezu se říká, že zahání chmury a prospívá lepšímu trávení. Proto si limču dopřejte jako drink po vydatném obědě. Díky tomu vás nebude trápit pocit „těžkého břicha“. Drink můžete servírovat také všem, kteří si stěžují na bolesti v krku. Černý bez je známý svými protizánětlivými účinky a jednoznačně uleví při nachlazení.
Zdroje: www.abecedazahrady.dama.cz, www.bylinkovo.cz