Květy černého bezu jsou na limonádu jako dělané. Jsou aromatické a mají přirozeně nasládlou chuť a hlavně – můžete si je natrhat zdarma kdekoliv v přírodě. Pokud chcete, aby měly hodně nektaru, sbírejte je v poledne za slunného a suchého počasí. Svou voňavou kořist pak uložte do koše nebo plátěné tašky, aby se zbytečně nezapařila. Doma květy oklepejte od hmyzu a můžete se rovnou pustit do přípravy lahodného drinku.


Bezinková limonáda


Připravte si:

  • 12 bezových květů
  • 4,5 litru vody
  • 700 g cukru
  • vymačkanou šťávu z 1 citronu
  • 2 polévkové lžíce jablečného moštu (pokud nemáte, můžete použít vinný ocet)


Jak na to:

  • Nalijte vodu do kastrolu a přiveďte ji k varu.
  • Poté do ní nasypte 700 g cukru a míchejte ho tak dlouho, dokud se úplně nerozpustí.
  • Dejte vodu stranou a počkejte, až vychladne. Do studeného sladkého nálevu přidejte šťávu z citronu, bezinkové květy a mošt (případně vinný ocet).
  • Nádobu přikryjte poklicí a nechte louhovat 24 hodin.
  • Vzniklou směs zceďte přes plátýnko (nebo jinou, hustě tkanou látku) a nechte odpočívat při pokojové teplotě dalších 5 – 7 dní.
  • Za tuto dobu nápoj začne kvasit, proto je dobré, abyste ho průběžně ochutnávali a podle potřeby včas zcedili.
  • Bezinkovou limonádu servírujte s kostkami ledu a plátky citronu. Je to osvěžující lahůdka…

A léčivý bonus navíc...

O černém bezu se říká, že zahání chmury a prospívá lepšímu trávení. Proto si limču dopřejte jako drink po vydatném obědě. Díky tomu vás nebude trápit pocit „těžkého břicha“. Drink můžete servírovat také všem, kteří si stěžují na bolesti v krku. Černý bez je známý svými protizánětlivými účinky a jednoznačně uleví při nachlazení.

Zdroje: www.abecedazahrady.dama.cz, www.bylinkovo.cz

Související články