Zdroje: www.vareni.cz, cs.wikipedia.org, www.bylinkyprovsechny.cz

Černý bez a bezinkové kouzlo

Dříve se říkalo: „Před heřmánkem smekni, před černým bezem klekni." Černý bez byl a je dobře známý keř, jehož květy a plody se zpracovávají už po generace. Bez je léčivý a v minulosti patřil k rostlinám využívaným při všemožných chorobách a problémech. Byl to však také keř opředený tajemstvím a lidé věřili v jeho nadpřirozené schopnosti.

Ony ale ty čistě přírodní léčivé schopností docela stačí. Bezinky obsahují vitamíny skupiny B, ale také C, dále jde především o cukry, kyselinu jablečnou, pantothenovou, třísloviny a pektiny, které z bezinek dělají nejen ovoce vhodné k posílení imunity, ale také působí příznivě na nervy. Tiší nejen bolesti, ale také záněty nervů.

Bezinky vždy tepelně zpracujte

Kuličky bezu mají jedinou nevýhodou. Musejí se tepelně upravit nebo sušit, aby nebyly jedovaté. V případě výroby marmelády nebo sirupu se tedy vůbec nemusíte obávat, také šťáva z plodů se vaří, sušené plody můžete pro jistotu ještě dosušit v troubě na 50 °C. Všechny recepty na bezinky pravidlo tepelné úpravy respektují a jsou to staré osvědčené způsoby, jak využít chutných a léčivých bobulek.

Chcete-li vyzkoušet třeba marmeládu, pak právě nyní přichází čas sběru a podle podmínek ve vašem kraji může trvat až do října. Bezinky jsou ideální ke sběru několik dnů po dešti, ale pozor! Mají tendenci plesnivět, takže raději se zpracováním dlouze neotálejte. Také silně barví, proto používejte staré utěrky či jiné hadříky.

Jak připravit bezinkovou marmeládu

Na přípravu této marmelády autorka receptu používá i další ingredience, nejen ovoce a želírovací cukr. Přidává navíc skořici a citron, jablka poskytnou pektin i příjemnou chuť a kyselina sorbová je konzervantem, který mimochodem také pochází z bobulí, a to konkrétně z jeřábu ptačího. Kyselinu sorbovou koupíte ve 2 g balíčcích a na jeden sáček kyseliny použijete 2 kg zralých kuliček bezu, 2 kg jablek, 1 kg cukru, šťávu z 1 kusu citronu a 1 lžičku mleté skořice.
Příprava je velmi jednoduchá. Nastrouhaná jablka a bezinky 15 minut povařte a propasírujte. Do vzniklého ovocného pyré přidejte všechen cukr, opět zhruba 10 minut povařte a během této doby již uvidíte, že začíná hmota želírovat. Přidejte zbytek ingrediencí, dobře promíchejte, a ještě horkou směsí naplňte sterilizované uzavíratelné sklenice.

Na postup při výrobě bezinkové marmelády se můžete podívat také v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Související články