Z kdoulí můžeme připravit bonbony.
Zdroj: Alexandra Anschiz / Shutterstock.com

Netradiční bezlepkové nepečené cukroví - z šípků, kdoulí nebo mrkve

Pokud chcete potěšit ty, kteří musí řešit bezlepkovou dietu, můžete zkusit méně obvyklé ingredience, z kterých připravíte méně tradiční vánoční sladkosti. Jako hlavní suroviny poslouží šípky, kdoule nebo mrkev.

Šípkové cukroví (střední Evropa)

Tohle cukroví jste mohli najít na stolech prababiček, je načase ho oprášit, aby si „šípkový marcipán“ našel zase místo na vánoční tabuli.

  • mandlová mouka nebo jemně mleté loupané mandle 100 g
  • moučkový cukr aromatizovaný vanilkou 70 g
  • sůl špetka
  • šípkový džem 2–3 lžíce

Šípkové cukroví

Mandlovou mouku promícháme s cukrem a solí. Přidáváme postupně šípkový džem tak, aby vzniklo tvárné těsto. Dobře prohněteme.

Vál poprášíme moučkovým cukrem, těsto rozválíme na tloušťku 3–4 mm a vykrájíme libovolné tvary. Tradičnější variantou je tvarované cukroví z tenkých válečků stáčených do různých variant „šneků“ a esíček. Hotové cukroví necháme 24 hodin zaschnout (nebo můžeme sušit hodinu v sušičce ovoce).

Můžeme potom polít citronovou nebo čokoládovou polevou. Na fotografii je použita citronová poleva a zdobení lyofilizovanými jahodami.

Kdoulové bonbony (západní Evropa)

Kdoulové bonbonyKdoulové bonbonyAutor: Kamila Procházková / Foto

Voňavé kdoule se sice už u nás moc často nepěstují, i když kdysi to bylo běžné ovoce a kdoulový sýr se v domácnostech vyráběl. Ale u našich západních sousedů jsou populárnější a zejména ve Španělsku a Francii se z kdoulí připravuje spousta dobrot slaných i sladkých, od dušeného masa s kdoulemi,  přes kdoulový sýr až po kdoulové bonbony.

  • kdoule 500g
  • pomerančová kůra z chemicky neošetřeného pomeranče 1 lžička
  • skořice mletá ½ lžičky
  • griotka 1 lžíce
  • kandovaná citronová či pomerančová kůra 2 lžičky
  • cukr krupice 300 g
  • voda podle potřeby
  • cukr krupice na obalení podle potřeby

Kdoule patří k méně známému ovoci.

Z kdoulí papírovou utěrkou setřeme hnědý plstěný povlak. Poté je omyjeme a osušíme. Nakrájíme na měsíčky a vsypeme do kastrolu. Zalijeme vodou tak, aby byly těsně ponořené, a dusíme 45 minut. Vypneme a přecedíme.

Měkké kdoule dáme do mísy, přidáme citronovou a pomerančovou kůru, griotku a skořici. Necháme uležet do druhého dne.

Hlubší pekáček vyložíme pečicím papírem.

Odležené kdoule propasírujeme, kdoulové pyré smícháme s cukrem a dáme do kastrolu. Vaříme na stupeň 5 a mícháme, až se směs začne oddělovat od stěn kastrolu (trvá to asi 20- 30 minut).

Kdoulové bonbonyKdoulové bonbonyAutor: Kamila Procházková / Foto

Kandovanou kůru jemně nasekáme. Vmícháme ji do kdoulové hmoty a směs rozetřeme do pekáčku vyloženého papírem na pečení.

Troubu pustíme na 50 °C a pekáček v ní necháme 3 hodiny, aby směs vyschla. Pokud máme sušičku ovoce, můžeme směs rozetřít na fólie nebo pečicí papír a sušit v sušičce, až je hmota tuhá, ale nepraská.

Usušenou hmotu nakrájíme na kousky velikosti 1,5-2 cm a obalíme je v cukru. Skladujeme na chladném suchém místě.

Gajar Ka Laddu – mrkvové kuličky (Indie)

Gajar Ka Laddu jsou kuličky připravené z hmoty na Gajar Ka Halwa, tradičního mrkvového dezertu připravovaného v Indii při slavnostních příležitostech.

Mrkvové kuličkyMrkvové kuličkyAutor: Kamila Procházková / Foto

  • Mrkvové kuličkyMrkvové kuličkyAutor: Kamila Procházková / Foto

    mrkev 250 g
  • ghí nebo máslo 2 lžíce
  • kondenzované mléko
  • cukr krupice 120 g
  • kardamom ¼ lžičky
  • strouhaný kokos

Mrkev nastrouháme na jemném struhadle. V rendlíku se silným dnem rozpálíme ghí nebo máslo, vsypeme mrkev a dusíme, až mrkev zcela změkne. Podle potřeby podléváme kondenzovaným mlékem.

Když je mrkev měkká, přidáme cukr a kardamom. Odkryté vaříme a mícháme, až směs zhoustne. Necháme vychladnout.

Z vychladlé hmoty tvarujeme kuličky, které obalujeme ve strouhaném kokosu.

Skladujeme v chladničce maximálně 5 dní.

Akční letáky