Bramborové rohlíčky plněné houbami

Potřebujeme

  • 300 g hub
  • 30 g másla
  • 1 cibuli
  • mletý pepř
  • kmín
  • sůl
  • 2 vejce
  • strouhanku
  • tuk na smažení

na bramborové těsto

  • 750 g vařených brambor
  • 100 g hrubé mouky
  • 1 žloutek
  • 20 g másla
  • sůl

Jak na to

Nakrájené houby podusíme s cibulkou na másle. Osolíme, okořeníme a z rozváleného bramborového těsta vykrájíme trojúhelníky. Naplníme připravenými houbami a zatočíme rohlíčky. Namáčíme v rozšlehaných vejcích, obalujeme ve strouhance a smažíme v rozehřátém tuku.

Eliška Křížovská, Svitavy

Masáky na kmíně

Klobouky masáků (muchomůrka růžovka) již v lese pečlivě oloupeme, doma dočistíme, nakrájíme ne větší kousky, dáme na rozpuštěné máslo (podle množství 1 až 2 lžíce), posypeme kmínem a pod pokličkou dusíme 10 minut a teprve na talíři do lupenů osolíme.

Podáváme s chlebem nebo pečivem, jímž vytíráme šťávičku, a s hlávkovým salátem. Stejně připravíme holubinku nazelenalou, kterou musíme dusit déle, protože je tvrdší, ale snad ještě chutnější.

Ivan Veselý, Žebrák

Smažený hermelín s houbami

Potřebujeme

  • 30 dkg hub (nejlepší jsou bedly)
  • máslo
  • tlučený kmín
  • špetku chilli
  • sůl
  • 30 dkg hermelínu
  • mouku
  • vejce
  • strouhanku
  • olej

Jak na to

Houby podusíme na másle a okořeníme. Hermelín rozdělíme na plátky a vždy mezi dva dáme podušené houby a spojíme párátkem. Obalíme v trojobalu a smažíme na oleji.

Marta Kocourková, Dolní Metelsko

Holubinky na kmíně

Potřebujeme

  • 300 g kloboučků holubinek
  • sůl
  • kmín
  • 30 g másla
  • 1 lžičku hladké mouky
  • petrželku
  • citronovou šťávu

Jak na to

Kloboučky holubinek osolíme, posypeme kmínem, zaprášíme hladkou moukou a opečeme na obou stranách na másle.

Ozdobíme nasekanou petrželkou a dochutíme citronovou šťávou. Podáváme s chlebem.

Eliška Křížovská, Svitavy

Řízky z bedel

Potřebujeme

  • 8 až 10 kloboučků bedel (případně žampióny, holubinky mandlové nebo silnější plátky z pravých hříbků)
  • mléko
  • sůl
  • sádlo nebo olej na smažení

na obalení

  • 3 až 4 vejce
  • hladkou mouku
  • strouhanku

Jak na to

Kloboučky bedel oloupeme a namočíme je asi na 5 až 10 minut do mléka. Pak je vyjmeme, osolíme, obalíme v mouce, vejcích a strouhance. V rozehřátém tuku je po obou stranách opékáme jako řízky.

Marie Svobodová, Zdounky

Květák s houbami

věták uvařený ve slané vodě rozdělíme na malé růžice. Cibulku zpěníme na másle a podusíme na ní hříbky s trouchou pepře, kmínu a zelené petržele. Květák přimícháme k houbám, přidáme tři vejce a dosmažíme.

Jiří Mika, Stará Role

Pirožky s houbami

Potřebujeme

  • 400 g hub
  • 1 cibuli
  • sůl, kmín a pepř
  • 100 g šunkového salámu
  • 100 g strouhaného 3 vejce
  • sýra
  • 500 g listového těsta

Jak na to

Houby podusíme s jemně nakrájenou cibulí, kmínem a solí. Do směsi přidáme dvě vejce a jemně nakrájený salám.

Z listového těsta vyválíme plát a nakrájíme čtverečky asi 12x12 cm. Do jejich středu dáme vždy lžíci hub. Přeložíme do trojúhelníku a okraje pečlivě stiskneme.

Pirožky potřeme vejcem, posypeme strouhaným sýrem a zapečeme v troubě.

Jana Kuberová, Zdešov

Houbový pekáč

Potřebujeme

  • 1 kg pevných hub
  • 100 g anglické slaniny
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku tymiánu
  • 1 lžičku soli
  • 2 lžičky sladké papriky
  • 1 lžíce hladké mouky
  • 1/4 l šlehačky
  • svazek petrželky
  • 125 g strouhaného sýra
  • 1 lžíci strouhanky
  • 1 lžíci másla

Jak na to

V prostorném kastrolu opečeme dozlatova cibuli a slaninu. Přidáme houby, česnek, tymián, sůl a pět minut je restujeme. Zasypeme moukou, paprikou, zalijeme smetanou a necháme přejít varem. Odstavíme z ohně a vmícháme strouhaný sýr a petrželku.

Směsí naplníme pekáč nebo ohnivzdornou misku. Povrch posypeme lžící strouhanky a poklademe kousky másla.

Pečeme v předehřáté troubě při 180ş C asi třicet minut. Podáváme s bramborami nebo s bramborovou kaší.

Marta Indráková, Polkovice

Smažené houby v parmezánovém těstíčku

Potřebujeme

  • 500 g pevných hub
  • 4 vejce
  • 40 g parmezánu
  • sůl a pepř
  • 1/8 l mléka
  • 6 lžic hladké mouky
  • 6 lžic suchého bílého vína
  • tuk na smažení
  • citron na ozdobu

Jak na to

Ze žloutků, mouky, mléka, parmezánu, bílého vína, soli a pepře umícháme hladké těstíčko, do kterého postupně vmícháme z bílků a špetky soli ušlehaný tuhý sníh.

Rozpálíme tuk, plátky hub potáhneme těstíčkem, vložíme do pánve a smažíme dozlatova.

Usmažené houby usušíme papírovými ubrousky, rozložíme na talíře, ozdobíme citronovými dílky a podáváme s tatarskou omáčkou a s vařeným bramborem.

Marta Indráková, Polkovice

Houbový trhanec

Potřebujeme

  • 20 dkg čerstvých hub
  • 20 dkg polohrubé mouky
  • 4 vejce
  • 0,5 l mléka
  • špetku prášku do pečiva
  • 3 dkg másla
  • sůl

Jak na to

Houby nakrájíme na plátky a podusíme je na másle.

Žloutky rozšleháme v mléce, osolíme a přidáme mouku s práškem do pečiva, houby a sníh z bílků.

V rozpáleném oleji upečeme svítek a dvěma vidličkami ho roztrháme na kousky. Obrátíme a i druhou stranu upečeme do křupava. Podáváme se zeleninovým salátem.

Olga Tesařová, Příčky

Smažené žampiony

Žampionům odkrojíme nožičky, které použijeme třeba pod maso. Hlavičky naplníme játrovou paštikou a obalíme v trojobalu. V rozpáleném oleji smažíme dozlatova a podáváme s vařenými bramborami nebo s hranolkami a tatarskou omáčkou.

Marie Svobodová, Zdounky

Nudle s houbami

Široké nudle nebo flíčky uvaříme v osolené vodě doměkka a scedíme. Houby také uvaříme v osolené vodě doměkka.

Na sádle zpěníme 4 až 5 stroužků utřeného česneku a trochu kmínu. Vmícháme uvařené houby a krátce je podusíme.

Přidáme těstoviny a promícháme. Podáváme s okurkou nebo zeleninovým salátem.

Marie Svobodová, Zdounky

Houbové brambory

Potřebujeme

  • 1-2 hrsti sušených hub
  • 1 kg brambor
  • 3 až 4 vejce
  • sůl a pepř
  • asi 1 dl oleje
  • petrželku
  • libeček
  • pažitku

Jak na to

Houby namočíme, osolíme a povaříme do vysmahnutí vody.

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme je a nakrájíme na kostičky.

Přidáme houby, sůl, pepř a olej. Vše důkladně promícháme, zalijeme rozmíchanými vejci a necháme zapéci v troubě.

Na talíři sypeme sekanou petrželkou, libečkem nebo pažitkou. Podáváme s okurkou nebo s kompotem.

Kamila Kováčová, Nový Bor

Houbový nákyp

Potřebujeme

  • 500 g míchaných čerstvých hub
  • 5 rohlíků
  • 30 dkg salámu
  • 5 vajec
  • sůl a pepř
  • majoránku
  • 1 hlavičku česneku
  • 100 g másla
  • kmín
  • 1/4 l mléka

Jak na to

Houby uvaříme ve slané vodě s kmínem.

Žloutky ušleháme s máslem, z bílků připravíme sníh.

Rohlíky přelijeme horkým mlékem, smícháme s houbami, dochutíme utřeným česnekem, majoránkou, pepřem, přidáme jemně nakrájený salám a nakonec lehce vmícháme sníh z bílků.

Ve vymaštěném pekáčku pečeme asi půl hodiny.

Jana Kuberová, Zdešov

Hubník

Potřebujeme

  • 500 g čerstvých hub
  • 6 rohlíků
  • 2 dl mléka
  • 6 vajec
  • sůl a pepř
  • petrželku
  • tuk na vymazání formy

Jak na to

Do mísy dáme nakrájené rohlíky, pokropíme je mlékem, přidáme nadrobno nakrájené houby a petržel. Osolíme, opepříme a vše smícháme se žloutky. Z bílků ušleháme sníh a lehce jej vmícháme do směsi.

Vše dáme do dobře vymazaného pekáčku a asi hodinu pečeme. Podáváme se zeleninovým salátem.

Kamila Kováčová, Nový Bor

Houbová pomazánka s Nivou

Potřebujeme

  • 250 g hub (směs)
  • 2 cibule
  • 1 velkou sladkokyselou okurku
  • sůl a pepř
  • 100 g Nivy
  • 100 g másla
  • 1 lžíci hořčice
  • trošku podravky

Jak na to

Houby podusíme ve vlastní šťávě doměkka. Vychladlé je rozsekáme najemno, přidáme nakrájenou cibuli, okurku, strouhaný sýr, máslo, hořčici, pepř a podravku.

Dobře promícháme a mažeme na topinky potřené česnekem.

Jana Kuberová, Zdešov