Levné večeře do 50 korun.
Zdroj: Shutterstock

Recepty na vynikající bezmasé rychlé večeře do padesáti korun pro celou rodinu

Připravit k večeři chutné a levné jídlo, ze kterého se spolehlivě nají celá rodina, může být občas docela velkým oříškem. Při správné kombinaci surovin však takový pokrm velmi rychle zvládnete a všichni strávníci si zaručeně pochutnají. Navíc díky absenci masa bude večeře velmi lehká a vyjde jen na několik málo desítek korun.

Zdroje: prozeny.cz, vareni.cz, fresh.iprima.cz

Spousta lidí si odpoledne po cestě z práce klade otázku, co připravit k večeři, aby uspokojili chutě a nasytili hladové krky celé rodiny, avšak zároveň nemuseli v obchodě nechat několik set korun. Nabízí se proto příprava bezmasých pokrmů, které vyjdou jen na pár korun a zároveň jejich příprava nezabere více než několik málo minut. A i když nad nimi může spousta masožravců zpočátku ohrnovat nos, velmi rychle si níže představené recepty zamilují. A některé z nich dokonce ocení i ti největší gurmáni! Zkoušeli jste už připravit například placičky z červené čočky nebo korejskou zapečenou kukuřici?

Čínská rajčatová polévka s nudlemi a vajíčkem

Čínská rajčatová polévka překvapí svou chutí. Čínská rajčatová polévka překvapí svou chutí. Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

500 mililitrů vývaru (nebo vody a jednu kostku bujónu)

1 balíček vaječných nudlí (ramen)

1 stroužek česneku

1 jarní cibulku

2 menší rajčata

2 lžíce oleje

1 lžičku sójové omáčky

1 vejce

sůl

pepř

Postup:

V první řadě si uvaříme nudle podle návodu na obalu. Následně je přemístíme do větší mísy a promícháme je s pár kapkami oleje, aby se neslepily. Poté si v hrnci či hlubší pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje, přidáme prolisovaný česnek a najemno pokrájenou bílou část jarní cibulky. Necháme krátce orestovat a následně do hrnce či pánve vhodíme i pokrájená rajčata. Ještě několik minut zlehka smažíme, dokud rajčata nezačnou měknout. 

Následně přidáme vývar, sójovou omáčku, pepř a sůl. Kdo má, může polévku také dochutit pár kapkami sezamového oleje. Přikryjeme hrnec poklicí, snížíme plamen a vaříme asi tři minuty. Pak si v menší misce rozmícháme vejce a pomalu jej za stálého míchání vlijeme do polévky. Hotovou polévku přelijeme do mísy s nudlemi, ozdobíme zelenou částí jarní cibulky a ihned podáváme. 

Korejská zapečená kukuřice

Zapečenou kukuřici si zamilujete. Zapečenou kukuřici si zamilujete. Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

1 plechovku (420 gramů) kukuřice

20 gramů másla

1 jarní cibulku

1 lžíci majonézy

2 lžičky cukru

sůl

pepř

100 gramů strouhané mozzarelly

chilli vločky na posypání (lze zcela vynechat)

Postup:

Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 200 stupňů. Pokud disponujete troubou s funkcí gril, zapněte i ji. Poté si vezmeme hrnec či pánev, kterou je možné vložit do trouby, na sporáku v něm rozehřejeme máslo, přidáme kukuřici a restujeme asi 3 minuty. Následně ke kukuřici přidáme nakrájenou jarní cibulku, promícháme a odstavíme z plamene. Přimícháme majonézu, cukr, dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Navrch nasypeme mozzarellu a vložíme do trouby. Pečeme asi 5 až 8 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne. Na závěr můžeme posypat chilli vločkami a podáváme. 

Pečené brambory plněné fazolemi

Plněné brambory si jistě oblíbí děti. Plněné brambory si jistě oblíbí i děti. Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

4 větší brambory

4 jarní cibulky

1 chilli papričku (není nutné)

1 konzervu sterilovaných červených fazolí

olej

150 gramů sýru (nejlépe čedar)

4 rajčata

sůl

pepř

Postup:

Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů a brambory si rozkrojíme na polovinu. Zlehka je pokapeme olejem, osolíme, poklademe na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct asi tak na půl hodiny. Na pánvi na troše oleje opečeme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, přidáme pokrájená rajčata a případně také chilli papričku. Nakonec přidáme fazole, necháme prohřát a odstavíme z ohně. 

Pečené brambory z části vydlabeme, vydlabanou číst přidáme ke směsi fazolí a rajčat, promícháme a následně směsí naplníme brambory. Ty pak posypeme čedarem a dáme ještě asi na pět minut zapéct do trouby. Plněné brambory podáváme ideálně se zakysanou smetanou. 

Placičky z červené čočky

Placičky z červené čočky jsou skvělé s dipem z bílého jogurtu. Placičky z červené čočky jsou skvělé s dipem z bílého jogurtu. Zdroj: Shutterstock

Budete potřebovat:

200 gramů červené čočky

2 stroužky česneku

2 mrkve

1 vejce

1 jarní cibulku

2 lžíce mouky

majoránku podle chuti

olej

Postup:

Uvaříme si červenou čočku podle návodu na obalu. V mezičase si nahrubo nastrouháme mrkev, jarní cibulku nakrájíme nadrobno a prolisujeme česnek. Když uvařená čočka zchladne, přidáme k ní mrkev, česnek, vejce, cibulku, majoránku, pepř, sůl a mouku. Všechno dobře promícháme, aby vzniklo středně řídké těsto. 

Na pánvi si rozpálíme olivový olej a tvoříme z těsta menší placičky, které z obou stran smažíme dozlatova. 

TIP: Čočkové placičky si skvěle rozumí s dipem z bílého jogurtu: jeden kelímek jogurtu smíchejte s trochou soli, pepře a jedním stroužkem prolisovaného česneku. 

Dobrou chuť! 

Akční letáky