Zdroje: prozeny.cz, vareni.cz, fresh.iprima.cz
Spousta lidí si odpoledne po cestě z práce klade otázku, co připravit k večeři, aby uspokojili chutě a nasytili hladové krky celé rodiny, avšak zároveň nemuseli v obchodě nechat několik set korun. Nabízí se proto příprava bezmasých pokrmů, které vyjdou jen na pár korun a zároveň jejich příprava nezabere více než několik málo minut. A i když nad nimi může spousta masožravců zpočátku ohrnovat nos, velmi rychle si níže představené recepty zamilují. A některé z nich dokonce ocení i ti největší gurmáni! Zkoušeli jste už připravit například placičky z červené čočky nebo korejskou zapečenou kukuřici?
Čínská rajčatová polévka s nudlemi a vajíčkem
Budete potřebovat:
500 mililitrů vývaru (nebo vody a jednu kostku bujónu)
1 balíček vaječných nudlí (ramen)
1 stroužek česneku
1 jarní cibulku
2 menší rajčata
2 lžíce oleje
1 lžičku sójové omáčky
1 vejce
sůl
pepř
Postup:
V první řadě si uvaříme nudle podle návodu na obalu. Následně je přemístíme do větší mísy a promícháme je s pár kapkami oleje, aby se neslepily. Poté si v hrnci či hlubší pánvi rozehřejeme dvě lžíce oleje, přidáme prolisovaný česnek a najemno pokrájenou bílou část jarní cibulky. Necháme krátce orestovat a následně do hrnce či pánve vhodíme i pokrájená rajčata. Ještě několik minut zlehka smažíme, dokud rajčata nezačnou měknout.
Následně přidáme vývar, sójovou omáčku, pepř a sůl. Kdo má, může polévku také dochutit pár kapkami sezamového oleje. Přikryjeme hrnec poklicí, snížíme plamen a vaříme asi tři minuty. Pak si v menší misce rozmícháme vejce a pomalu jej za stálého míchání vlijeme do polévky. Hotovou polévku přelijeme do mísy s nudlemi, ozdobíme zelenou částí jarní cibulky a ihned podáváme.
Korejská zapečená kukuřice
Budete potřebovat:
1 plechovku (420 gramů) kukuřice
20 gramů másla
1 jarní cibulku
1 lžíci majonézy
2 lžičky cukru
sůl
pepř
100 gramů strouhané mozzarelly
chilli vločky na posypání (lze zcela vynechat)
Postup:
Začneme tím, že si předehřejeme troubu na 200 stupňů. Pokud disponujete troubou s funkcí gril, zapněte i ji. Poté si vezmeme hrnec či pánev, kterou je možné vložit do trouby, na sporáku v něm rozehřejeme máslo, přidáme kukuřici a restujeme asi 3 minuty. Následně ke kukuřici přidáme nakrájenou jarní cibulku, promícháme a odstavíme z plamene. Přimícháme majonézu, cukr, dochutíme solí a pepřem a dobře promícháme. Navrch nasypeme mozzarellu a vložíme do trouby. Pečeme asi 5 až 8 minut, dokud se sýr nerozpustí a nezezlátne. Na závěr můžeme posypat chilli vločkami a podáváme.
Pečené brambory plněné fazolemi
Budete potřebovat:
4 větší brambory
4 jarní cibulky
1 chilli papričku (není nutné)
1 konzervu sterilovaných červených fazolí
olej
150 gramů sýru (nejlépe čedar)
4 rajčata
sůl
pepř
Postup:
Rozehřejeme si troubu na 180 stupňů a brambory si rozkrojíme na polovinu. Zlehka je pokapeme olejem, osolíme, poklademe na plech vyložený pečicím papírem a dáme péct asi tak na půl hodiny. Na pánvi na troše oleje opečeme na kolečka nakrájenou jarní cibulku, přidáme pokrájená rajčata a případně také chilli papričku. Nakonec přidáme fazole, necháme prohřát a odstavíme z ohně.
Pečené brambory z části vydlabeme, vydlabanou číst přidáme ke směsi fazolí a rajčat, promícháme a následně směsí naplníme brambory. Ty pak posypeme čedarem a dáme ještě asi na pět minut zapéct do trouby. Plněné brambory podáváme ideálně se zakysanou smetanou.
Placičky z červené čočky
Budete potřebovat:
200 gramů červené čočky
2 stroužky česneku
2 mrkve
1 vejce
1 jarní cibulku
2 lžíce mouky
majoránku podle chuti
olej
Postup:
Uvaříme si červenou čočku podle návodu na obalu. V mezičase si nahrubo nastrouháme mrkev, jarní cibulku nakrájíme nadrobno a prolisujeme česnek. Když uvařená čočka zchladne, přidáme k ní mrkev, česnek, vejce, cibulku, majoránku, pepř, sůl a mouku. Všechno dobře promícháme, aby vzniklo středně řídké těsto.
Na pánvi si rozpálíme olivový olej a tvoříme z těsta menší placičky, které z obou stran smažíme dozlatova.
TIP: Čočkové placičky si skvěle rozumí s dipem z bílého jogurtu: jeden kelímek jogurtu smíchejte s trochou soli, pepře a jedním stroužkem prolisovaného česneku.
Dobrou chuť!