Fazolová polévka
Zdroj: Shutterstock

Vynikající nápady na rychlé bezmasé večeře do sta korun pro celou rodinu

Připravit rychlou a dobrou večeři z kvalitních potravin nemusí být otázkou několika stovek korun. Při správném výběru použitých surovin a držení se osvědčených postupů lze vykouzlit snadný a chutný pokrm během několika málo minut a hlavně za pár drobných. Nemusí přitom jít jen o známou čočku na kyselo či nudle s mákem. Zkoušeli jste už například polévku fasoladu nebo špenátové palačinky?

Zdroje: spektrumzdravi.cz, recepty.cz, recepty.blesk.cz

Po celém dni stráveném v práci už mnozí nemají energii na přípravu náročných pokrmů k večeři, které nezřídka kdy udělají i pořádný vítr v peněžence. Velmi dobře, kvalitně a hlavně rychle se dá uvařit pro celou rodinu a se stokorunou, přičemž budou všichni strávníci bezesporu z výsledku nadšeni. Stačí správně zkombinovat potraviny, které lze zakoupit v rámci korun nebo maximálně desetikorun a úžasný pokrm je za chvíli na stole!

Fasolada

Fasolada je chutná a zasytí na dlouhou dobu. Fasolada je chutná a zasytí na dlouhou dobu. Zdroj: Shutterstock

Pro mnohé zřejmě neznámá, zato ovšem nesmírně chutná a zajímavá polévka fasolada pochází původem z Řecka. Její příprava zabere několik málo minut a vyjde jen na pár desítek korun. Jak již název napovídá, hlavní ingrediencí jsou fazole. Díky těm je polévka sytá a také zdravá.

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 500 gramů fazolí (ideálně konzervovaných)
  • 400 gramů kořenové zeleniny
  • 4 brambory
  • 2 cibule
  • zeleninový vývar
  • mletou papriku
  • 2 stroužky česneku
  • olej

Postup:

Ve větším hrnci přivedeme k varu zeleninový vývar a přidáme k němu na menší kostky nakrájené brambory. Mezitím, co se brambory vaří, si na pánvi rozehřejeme olej a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibuli dozlatova. Kořenovou zeleninu si nastrouháme nahrubo a společně s mletou paprikou a utřeným česnekem ji přidáme k cibulce. Krátce orestujeme a následně zeleninu přemístíme do hrnce s vývarem. Nakonec přidáme i fazole a vše krátce povaříme. V závěru dle chuti osolíme a podáváme. 

Cuketové placičky

K cuketovým placičkám se hodí dip ze zakysané smetany. K cuketovým placičkám se hodí dip ze zakysané smetany. Zdroj: Shutterstock

Snad není vhodnější doba na přípravu cuketových placiček než teď, když se mnozí zahrádkáři těší z velké úrody cuket, avšak úplně neví, co si s nimi počít. A co víc, tyto podlouhlé zelené plody jsou nesmírně zdravé. Večeři pak s jejich pomocí vykouzlíte během dvaceti minut!

Na 4 porce budete potřebovat: 

  • 3 cukety
  • 2 vejce
  • 10 lžic hladké mouky
  • sůl
  • pepř
  • olej

Postup:

Cukety nastrouhejte nahrubo, posolte a promíchejte. Nechte chvíli odstát, aby cukety pustily vodu, a následně z nich vodu ještě jemně „vyždímejte”. V míse k nim pak přidejte vejce a mouku a umíchejte v těsto, které je podobné směsi na bramboráky. Nakonec pak z těsta tvořte na rozpálené pánvi pokapané olejem menší placičky a smažte dozlatova. 

Cuketové placičky můžete podávat jen tak nebo například se zakysanou smetanou či nejrůznějšími dipy. 

Špagety s rajčatovou omáčkou a olivami

Zapomeňte na špagety s kečupem a použijte přímo rajčata. Zapomeňte na špagety s kečupem a použijte přímo rajčata. Zdroj: Shutterstock

Špagety s kečupem sice mnozí připravují coby rychlý a levný pokrm, avšak během stejné doby a za podobný peníz lze tento pokrm povznést na mnohem vyšší úroveň. 

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 400 gramů špaget
  • 2 konzervy loupaných a krájených rajčat
  • 1 lžíci kaparů
  • hrst černých oliv
  • 2 stroužky česneku
  • olivový olej

Postup:

V první řadě dejte vařit špagety dle instrukcí na obalu. Během jejich varu si najemno nakrájejte česnek a krátce jej osmažte na olivovém oleji. Přidejte rajčata, kapary a olivy a omáčku nechte projít varem. Dle potřeby ještě osolte, avšak myslete na to, že kapary a olivy jsou samy o sobě dost slané. Možná tedy sůl nebude ani potřeba. Když jsou špagety hotové, vmíchejte je do omáčky a podávejte. 

Špenátové palačinky

Špenátové palačinky můžete dochutit citronem. Špenátové palačinky můžete dochutit citronem. Zdroj: Shutterstock

Klasické sladké palačinky rozhodně patří mezi levné pokrmy, ve večerních hodinách by však měl být příjem cukru značně omezen. Proto se nabízí zdravější verze palačinek, která je připravená naslano. 

Na 4 porce budete potřebovat:

  • 200 gramů špenátu (může být čerstvý i mražený)
  • 100 gramů ovesné mouky (může být i klasická polohrubá)
  • 120 mililitrů mléka
  • 120 mililitrů vody
  • 2 vejce
  • sůl

Postup:

V první řadě si připravte špenát. Pokud pracujete s čerstvým, spařte ho a vyždímejte z něj vodu, neboť ta by těsto na palačinky příliš zředila. Pokud naopak pracujete se špenátem mraženým, nechte jej v hrnci povolit a krátce jej povařte, aby se z něj voda vypařila. Pak už se můžete vrhnout na samotné těsto. 

Ve větší míse smíchejte špenát s moukou, mlékem, vodou, špetkou soli a vejci. Vše dobře promíchejte a nakonec ještě tyčovým mixérem rozmixujte dohladka. Jestli se vám těsto zdá příliš řídké, přidejte mouku, nebo naopak vodu. Konzistence směsi by měla odpovídat klasickému těstu na palačinky. 

A pak už jen smažte jednotlivé palačinky na menším množstvím oleje. Podávat je můžete samotné anebo naplněné strouhaným sýrem či ochucenou zakysanou smetanou. Zužitkovat můžete i zbytky šunky, které máte v lednici.

Dobrou chuť!

Akční letáky