Cibule je jednou z nejvyužívanějších zelenin, protože je součástí základu mnoha jídel, kterým ve výsledku dodá ten správný šmrnc a aroma. Nejčastěji jsou využívané právě bílé druhy. Je však dobré vědět, jak se od sebe liší a jaké mají konkrétní přednosti. Možná jste se doposud domnívali, že v nich není zase tak velký rozdíl, ale každá odrůda bílé cibule je zcela jiná a hodí se k různým úpravám a pokrmům. 

O základních druzích cibule se dozvíte více od Romana Pauluse. Podívejte se na YouTube video na kanálu Kuchyně Lidlu:

Zdroj: Youtube

Walla Walla

Jedná se o sladký druh cibule. Pokud už tedy nechcete při krájení cibule slzet, vsaďte na Walla Walla. Tvoří velké palice, má krásně hnědou slupku a uvnitř čistě bílou a šťavnatou dužinu. Oblíbená je pro svou příjemně jemnou nasládlou chuť, která nedráždí a neštípe. Je vhodná nejen do dětských pokrmů, ale vynikající je v čerstvých zeleninových salátech a pomazánkách.

Cibule jarní Všetana

Tento druh bílé cibule patří mezi jedny z nejvýnosnějších a je velmi odolný proti mechanickému poškození. Díky tomu zvládá i dlouhodobé skladování. Můžete ji pěstovat jak z přímého výsevu, tak i ze sazečky. Zpravidla má bílou nebo lehce nažloutlou dužinu, jejíž chuť je jemně nasládlá. Je možné ji využít nejen v syrovém stavu, ale i tepelně upravenou. V kuchyni má velmi široké využití.

Gerda zimní

Jedná se o zimní naťovou cibuli, která je vhodná pro celoroční řez. Pokud si budete chtít pěstovat svou vlastní, nechte ji první rok růst a sklízejte ji až v následujícím roce. Tyto vytrvalé rostliny se množí pomocí dělení cibulek, takže dochází ke vzniku trsů, které je vhodné po pár letech rozsadit. Gerda je velice bohatá na vitamín C a pomáhá lepšímu trávení. V kuchyni využijete nejen cibulky, ale i nať, kterou lze využít do polévek, omáček, pomazánek i salátů.

Cibule Schoderleer

Tento druh bílé cibule tvoří palice protáhlého hruškovitého tvaru. Jedná se o starou odrůdu cibule z rakouské oblasti Laa an der Thaya. Svrchní slupka je hladká a lesklá, zlatohnědé barvy. Uvnitř skrývá křehkou a sněhově bílou dužinu. Její velkou výhodou je možnost dlouhodobého skladování. Jemná nasládlá chuť a křehkost této šťavnaté cibule připomíná šalotku. Skvěle se hodí do salátů, ale výborná je i v tepelně zpracovaných pokrmech.

Cibule Bianka di Magio

V tomto případě se jedná o italskou odrůdu, která je charakteristická svými atraktivními středně velkými bílými cibulemi a jemnou sladkou chutí. S oblibou se využívá na grilování, nakládání, ale i do salátů a k běžnému vaření.

Související články

Zdroje: www.culinabotanica.cz, www.apetitonline.cz, www.svetkreativity.cz