Bílé fazole s rajčaty

Potřebujeme

  • 25 dkg fazolí
  • 3 až 4 lžíce oleje
  • sůl
  • lžíci nakrájené cibule
  • nať petrželky nebo listy bazalky
  • 5 rajčat

Jak na to

Fazole dusíme na oleji s jemně nakrájenou cibulí téměř doměkka. Pak přidáme oloupaná, nakrájená rajčata, přisolíme a dusíme ještě pět minut. Nakonec přidáme nať petrželky nebo lístek bazalky. Podáváme s bramborem nebo topinkami.

Marie Patáková, Častolovice

Cibulky plněné mletým masem a zapékané se zeleninou

Cibule oloupeme a středy vyjmeme. Usekáme je, orestujeme na oleji a přidáme do misky s mletým masem. Promícháme s vejcem, strouhankou, česnekem a kořením na mleté maso a směsí naplníme prázdné cibule.

Pak napichujeme na špíz střídavě plněnou cibulku, brokolici, cibulku a stále střídáme cibulky a zeleninu, aby špízy byly hezky barevné. Hotové špízy naskládáme do pekáčku, osolíme, trochu podlijeme a v troubě upečeme.

Velké cibule naskládáme do pekáčku spolu se zeleninou bez špízu.

Troubu vypneme, špízy posypeme strouhaným sýrem a v ještě teplé troubě necháme roztát. Jako příloha je nejlepší špenát s bramborem nebo bramborovou kaší.

Josef Rychtářík, Meclov

Kedlubny plněné směsí rýže a zeleniny

Mladé kedlubny oloupeme, vršky odkrojíme, opatrně vydlabeme a ve slané vodě chvilku povaříme (odkrojené vršky také).

  • Dlabání lze usnadnit povařením celých kedluben, ale vzhledem k další tepelné úpravě by zelenina měla být uvařena jen částečně.

Vydlabané vnitřky jemně nasekáme, přidáme mladý zelený hrášek a společně chvíli dusíme. Poté promícháme s rýží dušenou na cibulce, osolíme, opepříme a touto náplní plníme kedlubny.

Odříznutými vršky můžeme kedlubny přiklopit a na troše tuku dusíme doměkka. Podle potřeby podléváme zeleninovým vývarem.

Blanka Snášelová, Prosenice

Čerstvý salát s vejci, ředkvičkami a zálivkou

Potřebujeme

  • 3 hlávky salátu
  • 5 vajec vařených natvrdo
  • 2 svazky ředkviček
  • šťávu z citronu
  • 4 lžičky oleje
  • trochu soli a cukru
  • kysanou smetanu, případně jogurt a strouhaný sýr

Jak na to

Opraný salát rozdělíme na lístky a klademe je do hlubší skleněné misky střídavě s plátky natvrdo vařených vajec a ředkviček. Nakonec salát přelijeme sladkokyselým citronovým nálevem, kysanou smetanou nebo jogurtem. Podáváme s chlebem s máslem nebo tvarohem a sypeme pažitkou.

Blanka Snášelová, Prosenice

Pórková omeleta se šunkou a sýrem

Potřebujeme

  • 400 g póru
  • 6 vajec
  • sůl
  • červenou mletou papriku
  • pepř
  • 80 g tuku
  • 100 g šunky
  • 50 g strouhaného sýra
  • petrželovou nať

Jak na to

Pór očistíme, bílé části nakrájíme na kolečka a podusíme na pánvi na tuku.

Rozšlehaná vejce smícháme s drobně sekanou petrželovou natí, solí, pepřem a paprikou. Směsí zalijeme podušený pór, posypeme sekanou šunkou a upečeme omeletu, kterou před podáváním posypeme strouhaným sýrem.

Podáváme s brambory a zeleninovým salátem.

Marta Indráková, Polkovice