Vejce jsou jedním z důležitých pilířů zdravého jídelníčku. Jedná se totiž o nepostradatelný zdroj proteinů, vitamínů a bílkovin. Dají se konzumovat jako hlavní pokrm, ale zároveň jsou součástí mnoha jídel, a to nejen slaných, ale i sladkých.

Používat byste měli vždy jen vejce, která jsou naprosto čerstvá a nejlepší variantou jsou samozřejmě ta domácí nebo z farmářských chovů. Pokud jste se snad zarazili v situaci, kdy jste syrové vajíčko rozklepli a uviděli jste bílou skvrnu či vlákno, nemusíte mít obavy, že by bylo zkažené či jinak poškozené. O co se ve skutečnosti jedná?

Jak správně uvařit vejce? Podívejte se na rady Romana Pauluse na YouTube videu na kanálu Kuchyně Lidlu:

Zdroj: Youtube

Poutko neboli chaláza

Jestliže vás zmátla zvláštní bílá mazlavá věc uvnitř syrového vajíčka, měli byste vědět, že nejde o nic neobvyklého. Jedná se o chalázu neboli šroubovitá poutka, která drží ve dvou místech žloutek uvnitř tekutého bílku.

Nemusíte mít obavy, že by se snad jednalo o pupeční šňůru, jak se mnozí domnívají. V některých speciálních receptech se doporučuje poutka z vajíčka odstranit, většinou u dezertů, aby nenarušovaly jemnou strukturu pokrmu. Jinak se běžně využívají s celým vajíčkem.

Chaláza je indicie čerstvosti

Bílá poutka vám také leccos napoví o tom, jak jsou vajíčka čerstvá. Čím jsou vlákna bělejší, tím je vejce čerstvější. Pokud rozklepnete vajíčko a uvidíte, že má vejce jen jedno vlákno, je jasné, že od snesení uběhla přece jenom již nějaká doba.

Je chaláza v každém vejci?

Pokud jste nabyli dojmu, že snad bílá vlákna ve všech vejcích nevidíte, nenechte se zmýlit. Viditelnější a také mnohem pružnější chalázu mají vajíčka od mladých slepic. Starší slepice snášejí vejce, která mají mnohem víc vodnaté a transparentní bílky, a proto nejsou poutka někdy zřetelně vidět.

Jak chalázu odstranit

Pokud byste chtěli poutka odebrat, udělejte to vždy, když je vejce syrové. Pokud chcete mít vajíčko neporušené, je potřeba chalázu vyštípnout. Velice dobře vám k tomu poslouží ostrá pinzeta. V případě, že budete potřebovat do připravovaného receptu extra hladká šlehaná vejce, použijte husté sítko, které zachytí všechny větší kousky.

Související články

Zdroje: www.bonappetot.com, www.enewsletters.k-state.edu, www.vitalitis.cz