Kolik druhů cukroví pečete na Vánoce? Podle statistik průměrná česká hospodyňka stihne zhruba osm. A většinou mezi vybranými druhy nechybí ani pracné perníčky.

„Pro mě je to nostalgie. Vzpomínka na dětství. S rodiči a bratrem jsme zdobili každý rok,“ svěřuje se jedna z našich čtenářek, Ilona z Litoměřic. Podobně to mají i jiné rodiny. Perníčky jsou zkrátka „srdcovka“, která nesmí chybět (stejně jako vanilkové rohlíčky) na vánočním stole.

Perníčky jako poslové zpráv

Popravdě láska k perníčkům se asi dědí po staletí. Nejstarší zmínka o tomhle pamlsku je z roku 1324, kdy šlo o perníčky vytlačované do formy. Naši předkové je jedli stejně tak hojně, jako třeba my dneska štrúdl nebo litou buchtu.

Svátečním cukrovím se staly až v 16. století, kdy se z nich pekl náboženský betlém. Z perníčků se tak staly figurky Panny Marie, Ježíška a dalších biblických postav. Obyčejní prostí lidé z perníkového těsta vytvářeli jednodušší tvary, například husarské knoflíky, srdíčka, hvězdy…

Perník byl také jedním z vánočních dárků, který si lidé předávali. Zajímavé bylo, že naši předkové tuhle obřadní sladkost využívali i jako nositele zpráv. Proto si na zdobení perníčků dávali hodně záležet.

Perníková symbolika

Tahle poselství napsané na perníku cukrovou polevou byla jednou z možností „vyjádření se“ pro introverty nebo stydlíny. Ale nejenom pro ně. Lidé tak navenek projevovali svá přání, náklonnosti a zprávy. A jaké motivy se na perníčcích objevovaly?


Růže: Královna květin byla symbolem vroucích citů. Ten kdo perníček s nakreslenou růžičkou dostal, byl zřejmě v hledáčku nějaké zamilované osoby.

Jabloň: Strom s jablky vyjadřoval plodnost. Proto se často dával snoubencům či mladým manželům.

Tulipán: Vyznačoval mužství a muže.

Košík: Symbolizoval ženství a ženy.

Věnec: Dával se především rodinám, které tím bylo přáno vše nejlepší, tedy plodnost, zdraví, síla a štěstí.

Ryba: Tenhle motiv symbolizoval křesťanství a víru v Boha.

Dopravní prostředky: Ano, i ty se dostaly na perníčky. Zejména v 19. století, kdy byl velký technický boom. Lidé si od nich slibovali pokrok a lepší život.

Rak, divočák, jelen nebo sekyra: Všechna tahle změť zvířat a předmětů poukazují na mužnost a muže.

Holoubci: Sloužily jako vyznání lásky. Dívka, která perníček s holoubkem darovala svému milému, mu tím veřejně projevila svou přízeň a city.

Bílková poleva na zdobení

Podívejte se na video, v němž vás autorka z YouTube kanálu Perníčkování krásně provede nejen přípravou polevy na perníčky, ale zároveň vás inspiruje svými krásnými vzory, které lze na perníčky vytvořit:

Zdroj: Youtube

Využijte perníčky jako komunikační kanál. Namíchejte si bílkovou polevu a malujte symboly nebo pište vzkazy svým blízkými i vzdáleným.

Jak na to: Prosejte 149 g moučkového cukru, postupně do něj vmíchejte 1 bílek, 1 lžičku solamylu a 1 lžičku citronové šťávy. Celou směs vyšlehejte šlehačem 5 – 10 minut. Jak poznáte, že už je bílková směs hotová a připravená na zdobení? Jednoduše. Naberte ji na lžičku a otočte. Pokud poleva drží a nestéká, je připravená na vaše malířské pokusy.

Trik se silonkou

Zdá se vám silonka v kombinaci s polevou na zdobení perníčků zvláštní? Nemusí. Je to skvělý způsob, jak zajistit, aby byl bílek jemnější a ani kousek skořápky se vám nedostal do chystané polevy.

Zdroje: www.kudyznudy.cz, www.prozeny.cz, www.youtube.com

Související články