Pěstování biopotravin podléhá přísným pravidlům.
Zdroj: Syda Productions / Shutterstock.com

Nenaleťte výrobcům nekvalitních potravin: Jak poznáme skutečné biopotraviny?

Kvality, které biopotraviny spotřebitelům přinášejí, nemáme šanci poznat pouhým okem. Proto se musíme spolehnout na systém, který jejich kvalitu hlídá. Teprve výrobci potravin, kteří splní přísná kritéria, mohou své produkty označit jako bio. Slovní označení však nestačí, chybět nesmí správné logo.

Co jsou biopotraviny?

Biopotraviny musí být vyráběny pouze z co možná nejkvalitnějších surovin, bez nepřírodních konzervantů, barviv či dochucovadel. Potraviny musí být pečlivě zpracovávány, pokud možno za použití biologických, mechanických a fyzikálních postupů – tedy v zásadě tradičním způsobem. Zvýšené náklady přinášejí i vyšší cenu. Ale pravidlo, že dražší výrobek bude bio, neplatí.

Co nesmí biopotraviny obsahovat?

Biopotraviny nesmějí obsahovat stopy agrochemických látek, léčiv apod. Dále nesmějí obsahovat geneticky modifikované (GMO) suroviny a nesmějí být ošetřovány ionizujícím zářením. Proto celý systém ekologické produkce podléhá přísné kontrole.

Registr ekologických podnikatelů

Všechny subjekty, které uvádějí biopotraviny na trh, musí být kontrolovány a registrovány. Každého ekologického producenta či obchodníka, který je oprávněn uvádět biopotraviny na český trh a který je registrován v České republice, si lze ověřit v Registru ekologických podnikatelů.

V tomto registru si můžete ověřit také oprávnění a certifikáty např. stánkových prodejců, kteří prodávají nebalené biopotraviny (např. uzeniny, zeleninu či ovoce). Povinnost registrace se nevztahuje na maloobchody, které pouze prodávají biopotraviny konečnému spotřebiteli ve spotřebitelském balení. E-shopy však registraci podléhají.

Označování biopotravin

Každá potravina na českém trhu, která je uváděna slovy bio, eko či organic, musí nést na obalu řadu informací:

  • evropské logo
  • kód kontrolní organizace
  • informaci o původu surovin, z nichž se skládá

Zelená zebra - produkty biologického zemědělství

  • v případě, že byla potravina vyprodukována v ČR, musí nést také české národní logo tzv. biozebru

Bio – nebio?

Biopotraviny mají velmi zajímavé výživové parametry ve srovnání s konvenční produkcí:

  • biomléko obsahuje více omega-3-mastných kyselin
  • bio ovoce nebo zelenina mají vyšší obsah látek významných pro lidské zdraví, např. flavonoidů a jiných polyfenolů. Naopak obsahují až o 50% méně škodlivých dusičnanů.
  • Ekologický chov drůbeže zvyšuje obsah vitaminů a karotenoidů ve vejcích.

Akční letáky