Co jsou biopotraviny?

Biopotraviny musí být vyráběny pouze z co možná nejkvalitnějších surovin, bez nepřírodních konzervantů, barviv či dochucovadel. Potraviny musí být pečlivě zpracovávány, pokud možno za použití biologických, mechanických a fyzikálních postupů – tedy v zásadě tradičním způsobem. Zvýšené náklady přinášejí i vyšší cenu. Ale pravidlo, že dražší výrobek bude bio, neplatí.

Co nesmí biopotraviny obsahovat?

Biopotraviny nesmějí obsahovat stopy agrochemických látek, léčiv apod. Dále nesmějí obsahovat geneticky modifikované (GMO) suroviny a nesmějí být ošetřovány ionizujícím zářením. Proto celý systém ekologické produkce podléhá přísné kontrole.

Registr ekologických podnikatelů

Všechny subjekty, které uvádějí biopotraviny na trh, musí být kontrolovány a registrovány. Každého ekologického producenta či obchodníka, který je oprávněn uvádět biopotraviny na český trh a který je registrován v České republice, si lze ověřit v Registru ekologických podnikatelů.

V tomto registru si můžete ověřit také oprávnění a certifikáty např. stánkových prodejců, kteří prodávají nebalené biopotraviny (např. uzeniny, zeleninu či ovoce). Povinnost registrace se nevztahuje na maloobchody, které pouze prodávají biopotraviny konečnému spotřebiteli ve spotřebitelském balení. E-shopy však registraci podléhají.

Označování biopotravin

Každá potravina na českém trhu, která je uváděna slovy bio, eko či organic, musí nést na obalu řadu informací:

  • evropské logo
  • kód kontrolní organizace
  • informaci o původu surovin, z nichž se skládá
  • v případě, že byla potravina vyprodukována v ČR, musí nést také české národní logo tzv. biozebru

Bio – nebio?

Biopotraviny mají velmi zajímavé výživové parametry ve srovnání s konvenční produkcí:

  • biomléko obsahuje více omega-3-mastných kyselin
  • bio ovoce nebo zelenina mají vyšší obsah látek významných pro lidské zdraví, např. flavonoidů a jiných polyfenolů. Naopak obsahují až o 50% méně škodlivých dusičnanů.
  • Ekologický chov drůbeže zvyšuje obsah vitaminů a karotenoidů ve vejcích.