Jablka jsou jednou z nejchutnějších lahůdek podzimu. Nestíháte spotřebovat celou letošní úrodu? Zpracujte ovoce do džemu. Díky vysokému obsahu přírodního pektinu se totiž jablka skvěle želírují a mnohdy se proto dokonce využívají při výrobě všech druhů marmelád bez použití chemie.
Jablečný džem využijete nejen na palačinky, ale i do koláčů, buchet a mnohých dezertů. A zcela jistě se vám bude hodit i do vánočního cukroví. A pokud chuť jablek podtrhnete navíc voňavým kořením a třeba i pár kapkami rumu, vznikne vám dokonalá pochoutka.
Jak snadno vyrobit jablečný džem? Na to se podívejte v tomto YouTube videu kanálu Little Strawberry Kitchen:
Jen jablka a pár drobností
Pro výrobu jablečného džemu toho moc potřebovat nebudete, bude vám stačit opravdu jen pár surovin. Tento recept patří mezi ty rychlé, a proto je velice oblíbený a navíc je chuťově dokonalý. Pokud chcete dosáhnout dokonalého výsledku, používejte vždy kvalitní a zdravá jablka. Pro zavařování a dlouhodobé skladování je to naprostý základ.
Domácí jablečný džem se skořicí
Nejprve si připravte 1 kg oloupaných jablek a pokrájejte je na menší na kousky.
Do většího hrnce nalijte 225 ml neslazeného jablečného džusu nebo moštu a 40 ml citronové šťávy. Přidejte nastrouhanou kůru z 1 citrónu, 100 g krupicového cukru, 1 sáček vanilkového cukru a 1 lžičku mleté skořice. Veškeré ingredience řádně promíchejte a nakonec dodejte i připravená jablka.
Postupně směs přiveďte k varu a nechte vařit po dobu zhruba 10 minut. Pak zmírněte teplotu a vařte ještě dalších 5 minut, dokud džem nezhoustne.
Naplňte skleničky
Ještě horký džem nalijte opatrně do předem sterilovaných sklenic, pevně každou z nich uzavřete a nechte zcela vychladnout. Pak je uložte na místo, kde je temno a chlad.
Tipy a rady
Množství uvedeného cukru berte pouze jako orientační. Použijte vždy tolik cukru, aby to vyhovovalo vaší chuti a množství se odvíjí také podle druhu jablek. Některé odrůdy moc cukru nepotřebují, jiné jsou kyselé více a větší dávka cukru je nezbytná.
Zkuste džem z pečených jablek
Opět začněte tím, že omytá jablka nejprve nakrájejte na kousky, ovoce můžete tentokrát nechat i se slupkou. Následně jablka rozložte na pečicí plech, vložte je do předem předehřáté trouby na 170 °C a pečte po dobu tak 20 minut do naprostého změknutí.
Pak upečená jablka vložte do mixéru a rozmixujte je dohladka. Vzniklou směs nalijte do hrnce, a za stálého míchání přidejte želírovací cukr, pár hlaviček hřebíčku a 2 ks badyánu a nechte zhruba 10 minut vařit na mírném stupni plotýnky, dokud džem náležitě nezhoustne.
Stejně jako v minulém receptu nalijte ještě horký džem do sklenic, zavíčkujte a nechte před uskladněním vychladnout.
Zdroje: www.mujrecept.com, www.fresh.iprima.cz, www.tescoma.cz