Boloňské špagety jsou naprostou klasikou.
Zdroj: Shutterstock

Boloňské špagety podle Pohlreicha: Takto jednoduše a levně je připravuje mistr

Boloňské špagety patří v českých rodinách mezi oblíbená a snadná jídla, která udělají radost i dětem. Mleté maso, rajčata, špagety a samozřejmě sýr nikdy nezklamou. A co když si je navíc připravíte podle osvědčeného receptu jednoho z našich nejslavnějších kuchařů.

Boloňské špagety patří mezi oblíbené těstoviny, které si našly v naší kuchyni své místo. Každý je připravuje trochu jinak a uzpůsobuje chuti strávníků. U dětí se přidává trocha kečupu, jiný si zase potrpí na čerstvou bazalku. Existuje samozřejmě i bezmasá verze boloňských špaget, na tu my se ale dnes nezaměříme. My se dnes naučíme připravovat boloňské špagety stejně jako uznávaný šéfkuchař Zdeněk Pohlreich.

Vtipné je, že i přesto, že se boloňské špagety považují za italské jídlo, které naleznete po celém světě, právě v jeho domnělé domovině na něj skoro nenarazíte. Podobné ragů, jaké známe z boloňských špaget, pochází z 18. století, kdy se podávalo s těstovinami. Přišel s ním Alberto Alvisi, který vařil pro imolského kardinála. Recept získal takový úspěch, že se v 19. století rozšířil do celého světa.

Kvalitní mleté maso stačí dokořenit jen lehce Kvalitní mleté maso stačí dokořenit jen lehce Zdroj: Sea Wave / Shutterstock.com

V Boloni boloňské špagety nenajdete

I když se v Boloni a v podstatě ani jinde v Itálii špagety s boloňskou omáčkou nepřipravují, můžete si ji dopřát na lasagních. Ty jsou na rozdíl od špaget široké a prý se pro tuto přípravu mletého masa lépe hodí.

Na boloňskou omáčku budete potřebovat hlavně kvalitní mleté maso. Lepší je hovězí, ale můžete použít i vepřové nebo mix. Pamatujte však, že i když se to nemusí zdát, mleté maso je dost tučné a těstoviny také nejsou žádnou dietní potravinou. No a po posypání parmezánem se tuplem o lehké jídlo nejedná.

Boloňská omáčka ve zdravější verzi s cuketovými nudlemi. Boloňská omáčka ve zdravější verzi s cuketovými nudlemi. Zdroj: Autor: Olga Miltsova / Shutterstock.com

Boloňská omáčka podle šéfa Zdeňka Pohlreicha

Boloňskou omáčku si sice můžete koupit už připravenou ve skleničce, ale s velkou kvalitou nepočítejte. Raději si ji připravte podle šéfa Zdeňka Pohlreicha.

Na boloňskou omáčku budete potřebovat 250 g špaget, sůl, 3 lžíce oleje, 300 g hovězího masa, 70g rajského protlaku, stroužek česneku, lžíci másla a 70 g tvrdého sýra.

Špagety připravte dle návodu a zároveň na rozpáleném oleji osmahněte cibulku a přikládejte k ní namleté mladé hovězí. Na pánvičku přidejte také utřený stroužek česneku a rajský protlak. Poduste do měkka a poté podlijte vývarem.

Jakmile se špagety uvaří, promíchejte je s máslem a položte na talíř. Do středu talíře položte dušené mleté s omáčkou a na závěr špagety posypte nastrouhaným sýrem.

Na přípravu vegetariánských boloňských špaget se podívejte ve videu:

Zdroj: www.hobby-planeta.cz, www.jimeto.cz, www.jidlo.cz

Akční letáky