Zdroje: bestrecepty.cz, fresh.iprima.cz

Boršč podle Zdeňka Pohlreicha

Do Pohlreichova boršče je seznam surovin dlouhý jako písnička, ale tak to má být. Na vývar si připravte 150 g hovězí kližky, stejné množství hovězího předního s kostí i vepřové plece a kousek špeku, 5 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 5 bobkových listů, 2 lžíce mleté lahůdkové papriky, snítka čerstvého kopru na ozdobu, citron nebo bílý ocet, sůl a pepř.

Ze zeleniny to bude 1 cibule, 1 mrkev, 1 petržel, půl celeru, 1 brambora, čtvrtka hlávky červeného zelí, 200 g konzervovaných rajčat, 2 uvařené červené řepy. A nesmí chybět ani zakysaná smetana, která se servíruje po lžičkách v polévce až na talíři.

Jak má takový boršč vypadat?

Chcete se podívat kuchaři pod ruce a jak taková polévka má opravdu vypadat? Podívejte se na velice podobný recept z repertoáru pana Cuketky. Tady je:

Zdroj: Youtube

Uvařte si boršč jako Pohlreich

Vývar z masa uvařte neboli táhněte obvyklým způsobem. Maso zalijte dostatečným množstvím vody, přidejte bobkový list, nové koření a pepř a sůl. Přiveďte k varu, pak teplotu stáhněte na minimum a nechejte vývar jen probublávat dvě hodiny. Vysráženou bílkovinu posbírejte, aby byl vývar pěkně čistý.

Cibuli nakrájejte najemno, kořenovou zeleninu nastrouhejte na větší nudličky nebo nakrájejte nadrobno, stejně tak zelí. Nakrájejte také špek, zahřejte jej na pánvi a až pustí trochu tuku, přidejte připravenou zeleninu a asi deset minut je smažte. Pak k zelenině přidejte také krájená rajčata i s nálevem a mletou papriku a vše provařte.

Sceďte vývar, maso nakrájejte na menší kousky a vraťte do vývaru, přidejte provařenou zeleninu, k tomu také na kostky nakrájenou červenou řepu a nakrájenou bramboru.

Vše povařte čtvrt hodiny, anebo dokud nezměknou brambory. Přidejte sůl, pepř a citronovou šťávu, případně bílý ocet, který je jemnější než klasický. Ochutnejte, abyste se přesvědčili o vyváženosti chutí.

Boršč se jí teplý, ale také studený. Nezapomeňte na každou porci přidat dvě lžíce zakysané smetany a trošku čerstvého kopru. Právě smetana, případně jogurt dodávají podobným polévkám šmrnc, vypíchnou chutě a skutečně perfektně dotáhnou výsledek vašeho vaření do konce.

Související články