Potřebujeme
- 1 cibuli
- 500 g červené řepy
- 1 velkou mrkev
- 1 hlízu fenyklu
- 0,5 lžičky citronové šťávy
- 1 lžíci panenského olivového oleje
- 1 l zeleninového vývaru
- 800 g moučných brambor
- 2 jarní cibulky
- sůl, pepř
- 125 ml mléka
- 4 lžíce bílého jogurtu
Jak na to
Cibuli nadrobno nasekáme, červenou řepu nakrájíme na kostičky, třetinu mrkve jemně nastrouháme, zbývající mrkev nakrájíme na kostičky. Fenykl očistíme a omyjeme, drobné lístky si odložíme, čtvrtinu fenyklu jemně nastrouháme, zbývající fenykl nadrobno nasekáme. Nastrouhanou zeleninu pokapeme citronovou šťávou a dáme stranou.
Ve velkém hrnci rozpálíme olej a cibuli dusíme asi 5 minut. Přidáme červenou řepu, nakrájenou mrkev a nasekaný fenykl a dusíme další asi 3 minuty. Zalijeme vývarem, pak vše přivedeme k varu, přikryjeme a necháme asi 30 minut povařit.
Mezitím uvaříme brambory nakrájené na kostičky.
Jarní cibulku očistíme, opereme a nadrobno nasekáme.
Směs zeleniny s červenou řepou i s vývarem rozmixujeme. Polévku osolíme a opepříme a znovu ohřejeme.
Brambory rozmixujeme a postupně k nim přiléváme teplé mléko. Vmícháme jogurt, nastrouhanou zeleninu a jarní cibulku. Dochutíme solí a pepřem.
Hotovou bramborovou kaši se zeleninou rozdělíme na čtyři talíře tak, že uprostřed uděláme kopeček, potom nalijeme do talíře boršč. Posypeme lístky z fenyklu a ihned podáváme.