obrázek z archivu ireceptar.cz

Boršč s bramborovou kaší

Kdybyste potřebovali provést světem boršče s bramborovou kaší, měli byste požádat hlízu fenyklu. Byla by nejpovolanějším průvodcem, protože v receptu účinkuje ve třech rolích. Její lístky poslouží k ozdobě, nastrouhaná se spolu s mrkví vmísí do kaše, nasekaná do polévky.

 

Potřebujeme

  • 1 cibuli
  • 500 g červené řepy
  • 1 velkou mrkev
  • 1 hlízu fenyklu
  • 0,5 lžičky citronové šťávy
  • 1 lžíci panenského olivového oleje
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 800 g moučných brambor
  • 2 jarní cibulky
  • sůl, pepř
  • 125 ml mléka
  • 4 lžíce bílého jogurtu

 

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Cibuli nadrobno nasekáme, červenou řepu nakrájíme na kostičky, třetinu mrkve jemně nastrouháme, zbývající mrkev nakrájíme na kostičky. Fenykl očistíme a omyjeme, drobné lístky si odložíme, čtvrtinu fenyklu jemně nastrouháme, zbývající fenykl nadrobno nasekáme. Nastrouhanou zeleninu pokapeme citronovou šťávou a dáme stranou.

Ve velkém hrnci rozpálíme olej a cibuli dusíme asi 5 minut. Přidáme červenou řepu, nakrájenou mrkev a nasekaný fenykl a dusíme další asi 3 minuty. Zalijeme vývarem, pak vše přivedeme k varu, přikryjeme a necháme asi 30 minut povařit.

Mezitím uvaříme brambory nakrájené na kostičky.

Jarní cibulku očistíme, opereme a nadrobno nasekáme.

Směs zeleniny s červenou řepou i s vývarem rozmixujeme. Polévku osolíme a opepříme a znovu ohřejeme.

Brambory rozmixujeme a postupně k nim přiléváme teplé mléko. Vmícháme jogurt, nastrouhanou zeleninu a jarní cibulku. Dochutíme solí a pepřem.

Hotovou bramborovou kaši se zeleninou rozdělíme na čtyři talíře tak, že uprostřed uděláme kopeček, potom nalijeme do talíře boršč. Posypeme lístky z fenyklu a ihned podáváme.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz