obrázek z archivu ireceptar.cz

Borůvkové recepty

Páj s jablky a borůvkami, vdolečky s borůvkovou kaší, borůvkové řezy, knedlíky, džem a koláče: tvarohový, s perníkem či s krupicovou náplní. Prostě borůvkové snění v borůvčí s ústy modrými od borůvek. Slyšíte, jak bory šumí?

Tvarohový borůvkový koláč

Potřebujeme

  • 60 g másla
  • 120 g máslových sušenek
  • 2 lžíce ovesných vloček
  • 3 vejce
  • 200 g hrudkovitého tvarohu (cottage)
  • 200 g měkkého netučného tvarohu
  • 4 lžičky škrobové moučky
  • citronovou kůru, špetku soli
  • 120 g moučkového cukru
  • 150 g borůvek

Jak na to

Rozdrcené sušenky, ovesné vločky a rozehřáté máslo smícháme a hmotu lehce přitlačíme na dno dortové formy.

V míse rozmícháme dva žloutky, jedno celé vejce, oba druhy tvarohu, škrobovou moučku a citronovou kůru.

Tvarohový koláč s borůvkamiTvarohový koláč s borůvkamiAutor: Archiv ireceptar.cz

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Brusnice borůvka (Vaccinium myrtillus) má významné léčivé účinky.

Listy obsahují glukokininy, proto se nálev z nich používá při slabé cukrovce, a také třísloviny, vhodné pro přípravu čaje, který se užívá při průjmových a žaludečních obtížích i při zánětech močových cest nebo tlustého střeva.

Plody obsahují třísloviny, antioxidanty, bioflavonoidy, karotenoidy, provitamín A, vitamíny C, B, ovocné cukry, prvky jako hořčík, draslík aj. Pomáhají proti průjmům, mají antibakteriální účinky proti Escherichia coli a stafylokokům, příznivě působí na cévní stěny a na regeneraci oční sítnice, dezinfekčně při zánětu ústní dutiny a hrtanu.

Z bílků a soli ušleháme tuhý sníh, postupně do něj přimícháváme cukr až sníh začne tvořit ostré hroty. Polovinu sněhu lehce vmícháme do tvarohové hmoty, přidáme borůvky a nakonec vmícháme zbylý sníh.

Těsto vlijeme do připravené formy a pečeme asi 30 minut. Pak koláč přikryjeme pečicím papírem, snížíme teplotu a dál pečeme ještě asi hodinu. Koláč necháme vychladnout v otevřené troubě.

Pak papír sundáme, koláč vyjmeme z formy a dozdobíme čerstvými borůvkami, mátovými lístky a pocukrujeme.

Borůvkový koláč s krupicovou náplní

Potřebujeme

  • 250 g mouky
  • 1 lžičku kypřicího prášku
  • špetku soli
  • 125 g másla
  • 3 až 4 lžíce cukru
  • balíček vanilkového cukru
  • 1 vejce

na náplň

  • 500 ml mléka
  • 125 g krupice
  • 3 až 4 lžíce cukru
  • 2 vejce
  • strouhanou citronovou kůru
  • 2 lžíce rumu
  • 2 lžíce rozinek
  • 500 g borůvek

Borůvkový koláč s krupicovou náplní Borůvkový koláč s krupicovou náplní Autor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Z mouky, kypřicího prášku, soli, másla, cukru, vanilkového cukru a vejce uhněteme křehké těsto a necháme je půl hodiny odpočinout v chladu. Pak těsto vložíme do vymazané dortové formy a vytáhneme je asi 2 cm přes okraj. Dno těsta propícháme vidličkou a opět na chvíli uložíme do chladu.

Povrch těsta poryjeme pečicím papírem a zatížíme (třeba suchým hrachem) a pečeme při 180 °C asi 10 minut.

Pak papír i hrách odstraníme a korpus naplníme: Z mléka, krupice a cukru uvaříme kaši, do které vmícháme žloutky, citronovou kůru, rum a rozinky. Nakonec opatrně vmícháme ušlehaný sníh.

Pak do kaše vmícháme borůvky, hmotu nalijeme na koláčové těsto a povrch uhladíme. Pečeme v předehřáté troubě dalších asi 20 minut.

Vdolečky s borůvkovou kaší

Do vymaštěného hrnku (dříve se vařila v kameninovém), dáme borůvky, přidáme kousek másla a vaříme na mírném ohni. Podle chuti přisladíme. Když už jsou borůvky rozvařené, přidáme trochu mouky rozmíchané ve vodě a pilně mícháme, aby se kaše nepřipekla.

Obzvlášť chutná je kaše na vdolečky, které připravíme z 1/2 kg hladké mouky, 3 žloutků, trochy soli a kvásku. Můžeme přidat i lžíci rumu.

Volnější těsto necháme vykynout , pak je rozválíme a nakrájíme na obdélníčky, které necháme ještě chvíli kynout.

Smažíme je v rozpáleném oleji a ještě teplé mažeme borůvkovou kaší.

Jaroslava Tůmová, Artolec

Borůvkové knedlíky trochu jinak

Pro 2 strávníky potřebujeme

  • 1 balený měkký tvaroh
  • 1 vejce
  • 2 tvrdší rohlíky
  • hrubou mouku

Jak na to

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Rady do kuchyně
  • Srazí-li se vám máslový krém, stačí přimíchat trochu ztužovače do šlehačky a znovu vymíchat.
  • Výbornou drobenku na koláče připravíme z horkého másla, cukru, polohrubé mouky a špetky prášku do pečiva.
  • Nastrouhanou pomerančovou kůru nasypeme do sklenic s uzávěrem a posypeme cukrem. V lednici vydrží několik týdnů a je vždy po ruce.

Radka Mondlová, Čkyně

Tvaroh utřeme s vejcem, přidáme nakrájené rohlíky a těsto zpracujeme s hrubou moukou tak, aby nebylo řídké. Přikryjeme utěrkou a necháme odpočinout celé odpoledne, které zatím trávíme v lese na borůvkách.

Když se z lesa vrátíme, připravíme knedlíky velikosti tenisového míčku a v mírně vroucí vodě (ode dna pouze odskakují drobné bublinky) je uvaříme.

Na talíři je posypeme čerstvým ovocem – čerstvě přinesenými borůvkami, jahodami, malinami, moučkovým cukrem a polijeme zakysanou smetanou nebo jogurtem.

Jiřina Pouzarová, Telč

Páj s jablky a borůvkami

Potřebujeme

  • 75 g mouky
  • 75 g celozrnné mouky
  • 1 lžičku perníkového koření
  • špetku soli
  • 75 g studeného másla v kouscích
  • 30 g moučkového cukru
  • 1 žloutek

na náplň

  • 500 g nakyslých křehkých jablek
  • 100 g borůvek
  • 50 g hnědého cukru
  • 1 lžičku skořice
  • muškátový oříšek
  • 1 bílek
  • vanilkovou zmrzlinu nebo šlehačku

Páj s jablky a borůvkamiPáj s jablky a borůvkamiAutor: Archiv ireceptar.cz

Jak na to

Ve velké míse smícháme oba druhy mouky, perníkové koření a sůl. Do směsi rukama zapracujeme máslo a cukr a vytvoříme drobenku. Přidáme žloutek rozšlehaný s trochou vody a zpracujeme měkké těsto, které necháme asi 30 minut v chladnu.

Jablka nakrájíme na tenké plátky, přidáme k nim borůvky, cukr, skořici a muškátový oříšek. (Lžíci cukru se skořicí si necháme na posypání.)

Na plech položíme pečicí papír a na něm z těsta rozválíme placku. Povrch těsta potřeme bílkem. Směs ovoce rozložíme do středu placky tak, aby zůstal volný asi deseticentimetrový okraj, který překlopíme přes ovoce a přimáčkneme jej. Okraje potřeme bílkem a koláč posypeme zbývajícím cukrem se skořicí.

Pečeme asi 30 minut při 190 °C. Podáváme teplý se zmrzlinou nebo šlehačkou.

Borůvkový džem s koňakem

Potřebujeme

  • 1 kg borůvek
  • 70 dkg cukru
  • 150 ml vody
  • 1 balíček přípravku Gelfix klasik
  • 6 polévkových lžic koňaku

Jak na to

Borůvky přivedeme za stálého míchání k varu společně s vodou a cukrem. Vaříme asi 10 minut. Přimícháme želírovací přípravek a za stálého míchání opět povaříme. Sejmeme s plotny a přilijeme koňak. Horký džem ihned plníme po okraj do skleniček a uzavřeme. Obrácené necháme vychladnout.

Zdena Kocková, Horní Žďár

Borůvkový koláč s perníkem

Potřebujeme

  • 16 dkg tuku
  • 15 dkg cukru
  • 50 dkg polohrubé mouky
  • 2 žloutky
  • 1 prášek do pečiva
  • 1/2 lžičky soli
  • citronovou kůru
  • 1/3 l mléka
  • 1,5 l borůvek
  • perník, cukr, skořici

Jak na to

Utřeme tuk a postupně přidáváme cukr se žloutky, potom po lžících mléko, mouku, sůl a citronovou kůru. Nakonec přidáme mouku s práškem do pečiva.

Těsto rozetřeme na plech pokrytý pečicím papírem (asi 1 cm vysoko), na ně nasypeme přebrané borůvky, posypeme strouhaným perníkem smíchaným s cukrem a skořicí nebo místo perníku posypeme drobenkou.

Pavla Prchalová, Plzeň

Nadýchané ovocné řezy

Potřebujeme

  • 4 vejce
  • 1 hrnek moučkového cukru
  • 1 a 1/4 hrnku hladké mouky
  • 1 lžíci solamylu
  • 1/4 kostky rozehřátého másla
  • asi 1/2 kg borůvek, jahod nebo malin

Jak na to 

Do tuhého sněhu z bílků zašleháme cukr. Postupně vmícháme žloutky, po lžících mouku, solamyl a nakonec vychladlé rozehřáté máslo.

Pekáč s vyšším okrajem vymažeme a vysypeme strouhankou. Těsto poklademe ovocem a pečeme asi třicet minut ve středně vyhřáté troubě.

Monika Králíčková, Liteň

Akční letáky