Zdroje: www.afarmgirlsdabbles.com, www.vareni.cz

Vyzkoušejte kombinaci borůvek a máty

Je to docela jednoduché a nebudete potřebovat víc než jen borůvky, cukr, čerstvou mátu, pektin a kyselinu citronovou. Borůvky a mátu je nutné mít opravdu čerstvé, samozřejmě nevadí, když jsou mírně zavadlé či bobulky pomačkané. Jde jen o to, že čerstvá máta je docela jiná než sušená. Pokud jste mátový fajnšmekři a pěstujete různé druhy, sáhněte po té méně peprné, jako je například drobounká „Nana“.

Jak připravit borůvkovou marmeládu s mátou?

Na 1 kilo borůvek budete potřebovat 500 až 700 g cukru. Přidejte cukr nejen podle toho, jak moc máte rádi sladké, ale hlavně podle stavu borůvek.

Čisté oprané borůvky nasypejte do hrnce nebo velkého rendlíku, podlijte troškou vody a přiveďte pomalu k varu. Míchejte a zahřívejte tak dlouho, dokud kuličky nezměknou, obvykle to trvá jen pár minut. Pak přidejte cukr a opět dobře promíchejte, až je všechen rozpuštěný.

Do směsi přidejte jednu polévkovou lžíci kyseliny citronové a balíček pektinu. Ujistěte se na obalu pektinu, že používáte správné množství. Pokud vám kyselina citronová nevyhovuje, můžete ji nahradit dvěma deci citronové šťávy, ale budete muset déle směs vařit.

Opět zahřejte až začne směs probublávat, vše se dobře promísí, rozpustí a začne želírovat. Povařte zhruba 10 minut (s citronovou šťávou déle) a na talířku proveďte test hustoty.

Vařečkou nebo lžicí namočenou v borůvkách udělejte pár kapek na čistém talířku a za chvilku zkontrolujte hustotu. Malé množství marmelády na talířku rychle zchladne, podle hutoty poznáte, zda je nutné ještě chvilku vařit a odpařit přebytečnou vodu, anebo už je konzistence ideální.

Pokud jste spokojeni, odstavte z plotny a vhoďte opranou, osušenou a najemno nasekanou hrst máty. Jestliže nechcete mít kousky máty v marmeládě a stačí vám jen méně výrazné mátové aroma, pak dejte do směsi celou snítku jen na 2 minuty a po uplynutí této doby mátu vyjměte a vyhoďte.

Po závěrečném promíchání ještě horkou směsí plňte čisté sklenice. Hned je uzavřete a otočte na pár minut dnem vzhůru.

Související články