Boston alias Beantown

Z Indie se do Bostonu dovážela cukrová třtina ke zpracování a tak melasy se v Bostonu 18. století našlo spousty – z fermentované melasy se tu totiž pálil rum, který byl důležitým vývozním artiklem. A trochu melasy se dostalo do kuchyně i v nepálené podobě.

Bostonské pečené fazole se původně připravovaly ve velkém keramickém hrnci s pokličkou (i dnes si takový hrnec můžete koupit). Byly tradičním nedělním jídlem, které se začalo připravovat již v sobotu, dopeklo se v peci přes noc a v neděli k obědu bylo ještě krásně teplé. A zároveň servírované rovnou bez práce, což umožňovalo světit neděli jako den odpočinku.

Bostonské pečené fazole se tradičně připravují z drobnějších bílých fazolí, které se pozvolna pečou v omáčce společně se soleným vepřovým. Omáčka může být ochucená pouze melasou a kořením, nebo se přidává i hořčice a rajčatové pyré.

S názvem Boston Baked Beans se ale můžete setkat i – překvapivě – v regálu s cukrovinkami. Tento název začal používat v Chicagu cukrář italského původu Salvatore Ferrara pro arašídy v cukru. Proč tento název – kdoví, snad proto, že cukrové arašídy Ferrara Pan Candy Company mají obal z červeného cukru a tak možná mohou trochu připomínat omáčku pečených fazolí. My se ale podíváme na recept na legendární luštěninové bostonské fazole.

Bostonské pečené fazole (4 porce)

  • fazole suché 300 g
  • cibule2 ks
  • česnek 2 stroužky
  • olej slunečnicový 1 lžíce
  • uzené maso nebo šunka vcelku 400 g (v originále solené vepřové, ale to se u nás obtížně shání)
  • rajčatové pyré 100 ml
  • worcesterová omáčka1 lžíce
  • hořčice dijonská 1 lžička
  • melasa 4 lžíce
  • vývar masový 200 ml
  • pepř
  • sůl

Fazole den předem namočíme do studené vody.

V den přípravy je slijeme, zalijeme čerstvou vodou a předvaříme, ideálně v tlakovém hrnci 1,5 hodiny (lze je předvařit i den předem a uchovat v chladničce). Pokud byste se chtěli držet tradiční přípravy, můžete použít i fazole suché, ale počítejte s dobou pečení nejméně kolem 6 hodin, podle velikosti fazolí až 10 hodin. Také může být potřeba dolít vývar.

Předvařené fazole nasypeme do hlubokého pekáčku nebo litinového kastrolu, ke kterému máme i poklici.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Česnek oloupeme na nakrájíme na tenké plátky.

Šunku nebo uzené nakrájíme na plátky o síle 1 cm a položíme je na fazole.

Troubu předehřejeme na 180 °C.

V rendlíku rozpálíme olej a opečeme na ní cibuli do sklovita, přidáme česnek a opékáme další 2 minuty. Přilijeme rajčatové pyré, worcesterovou omáčku a melasu. Přidáme hořčici, pepř a osolíme. Přivedeme k varu a svaříme 5 minut. Nebojte se omáčku výrazně osolit, předá potom svou slanost i fazolím, takže jídlo rozhodně nebude přesolené.

Touto omáčkou přelijeme fazole se šunkou v pekáčku. Dolijeme vývarem tak, aby byla šunka těsně pod hladinou. Pekáček přiklopíme. Pečeme hodinu přiklopené.

Po hodině odklopíme a pečeme dále zhruba 20 minut, aby pokrm zhoustl a povrch zezlátl. Před podáváním necháme 5 – 10 minut zchladnout.

Tradičně se servírují s tmavým chlebem.