Bostonské fazole se tradičně Tradičně se jedí s tmavým chlebem.
Zdroj: endeavor / Shutterstock.com

Bostonské pečené fazole

Co je zrovna na bostonských pečených fazolích tak zvláštního? Pečené fazole se přece připravují v mnoha koutech světa. Ty bostonské mají ale zcela zvláštní chuť. Tu jim dává třtinová melasa, kterou v jiných receptech na fazole nenajdeme. 

Boston alias Beantown

Z Indie se do Bostonu dovážela cukrová třtina ke zpracování a tak melasy se v Bostonu 18. století našlo spousty – z fermentované melasy se tu totiž pálil rum, který byl důležitým vývozním artiklem. A trochu melasy se dostalo do kuchyně i v nepálené podobě.

Původně se připravovaly v keramickém hrnci. Původně se připravovaly v keramickém hrnci. Zdroj: C. Rene Ammundsen / shutterstock.com

Bostonské pečené fazole se původně připravovaly ve velkém keramickém hrnci s pokličkou (i dnes si takový hrnec můžete koupit). Byly tradičním nedělním jídlem, které se začalo připravovat již v sobotu, dopeklo se v peci přes noc a v neděli k obědu bylo ještě krásně teplé. A zároveň servírované rovnou bez práce, což umožňovalo světit neděli jako den odpočinku.

Bostonské pečené fazole se tradičně připravují z drobnějších bílých fazolí, které se pozvolna pečou v omáčce společně se soleným vepřovým. Omáčka může být ochucená pouze melasou a kořením, nebo se přidává i hořčice a rajčatové pyré.

Stejný název jako proslulé jídlo nese i cukrovinka. Stejný název jako proslulé jídlo nese i cukrovinka. Zdroj: Keith Homan / Shutterstock.com

S názvem Boston Baked Beans se ale můžete setkat i – překvapivě – v regálu s cukrovinkami. Tento název začal používat v Chicagu cukrář italského původu Salvatore Ferrara pro arašídy v cukru. Proč tento název – kdoví, snad proto, že cukrové arašídy Ferrara Pan Candy Company mají obal z červeného cukru a tak možná mohou trochu připomínat omáčku pečených fazolí. My se ale podíváme na recept na legendární luštěninové bostonské fazole.

Bostonské pečené fazole (4 porce)

Fazole předem namočíme. Fazole předem namočíme. Zdroj: sasimoto / Shutterstock.com
  • fazole suché 300 g
  • cibule2 ks
  • česnek 2 stroužky
  • olej slunečnicový 1 lžíce
  • uzené maso nebo šunka vcelku 400 g (v originále solené vepřové, ale to se u nás obtížně shání)
  • rajčatové pyré 100 ml
  • worcesterová omáčka1 lžíce
  • hořčice dijonská 1 lžička
  • melasa 4 lžíce
  • vývar masový 200 ml
  • pepř
  • sůl

Fazole den předem namočíme do studené vody.

V den přípravy je slijeme, zalijeme čerstvou vodou a předvaříme, ideálně v tlakovém hrnci 1,5 hodiny (lze je předvařit i den předem a uchovat v chladničce). Pokud byste se chtěli držet tradiční přípravy, můžete použít i fazole suché, ale počítejte s dobou pečení nejméně kolem 6 hodin, podle velikosti fazolí až 10 hodin. Také může být potřeba dolít vývar.

Předvařené fazole nasypeme do hlubokého pekáčku nebo litinového kastrolu, ke kterému máme i poklici.

Cibuli oloupeme a nakrájíme na měsíčky. Česnek oloupeme na nakrájíme na tenké plátky.

Šunku nebo uzené nakrájíme na plátky o síle 1 cm a položíme je na fazole.

Troubu předehřejeme na 180 °C.

Melasa dá fazolím krásně zlatavou barvu. Melasa dá fazolím krásně zlatavou barvu. Zdroj: Brent Hofacker / Shutterstock.com

V rendlíku rozpálíme olej a opečeme na ní cibuli do sklovita, přidáme česnek a opékáme další 2 minuty. Přilijeme rajčatové pyré, worcesterovou omáčku a melasu. Přidáme hořčici, pepř a osolíme. Přivedeme k varu a svaříme 5 minut. Nebojte se omáčku výrazně osolit, předá potom svou slanost i fazolím, takže jídlo rozhodně nebude přesolené.

Touto omáčkou přelijeme fazole se šunkou v pekáčku. Dolijeme vývarem tak, aby byla šunka těsně pod hladinou. Pekáček přiklopíme. Pečeme hodinu přiklopené.

Po hodině odklopíme a pečeme dále zhruba 20 minut, aby pokrm zhoustl a povrch zezlátl. Před podáváním necháme 5 – 10 minut zchladnout.

Tradičně se servírují s tmavým chlebem.

Akční letáky