Zdroje: fresh.iprima.cz, kucharkaprodceru.cz, recepty.cz

Je tak akorát hustá, nádherně voní po houbách, majoránce a česneku a skvěle chutná. Klasická bramboračka je ideální polévkou do chladných podzimních večerů, které odolá asi opravdu jen málokdo. Jejím základem je masový vývar, ale jde to i bez něj. Přece jen jde o polévku, která se připravovala už v časech, kdy bylo maso stále poněkud drahé, a tak si naši předci museli poradit i bez vývaru. Možná proto se její součástí staly i houby, kterým se přezdívá „maso chudých”. Pravdou ovšem zůstává, že bramboračka připravená z vývaru je poněkud jednodušší na přípravu, zatímco ta bez něj vyžaduje o něco více péče. Ani tak ale nejde o žádný složitý úkol.

Bramboračka bez vývaru

Pokud se nechcete zdržovat přípravou vývaru a ani se vám nechce používat bujón, připravte si bramborovou polévku zcela bez něj. Jak ale bylo zmíněno, bude vyžadovat o něco více péče. Chystáte-li se používat sušené houby, vždy je namočte předem. V horké vodě jim postačí asi tak 15 minut. Ve studené budou potřebovat alespoň 2 hodiny. Vodu z hub nikdy nevylévejte. Můžete ji použít právě jako náhradu vývaru. Polévce dodá krásnou barvu i vůni.

Chuť hub pak můžete podtrhnou ještě jedním trikem. V mixéru rozdrťte společně houby a sůl ve stejném poměru, čímž vznikne jakási houbová sůl. Polévku s ní pak dochuťte. Chuť také pozvedne, přidáte-li o něco více bylinek a česneku.

Staročeská bramboračka

Budete potřebovat:

4 brambory

1 malou cibuli

2 mrkve

1 malý celer

2 hrsti sušených hub

2 stroužky česneku

2 lžíce hladké mouky

2 lžíce másla

4 bobkové listy

špetku drceného kmínu

1/2 hrsti čerstvé či sušené majoránky

sůl

pepř

Postup:

V první řadě si ohřejeme litr vody a zalijeme s ním sušené houby. Necháme je několik minut louhovat a mezitím si ve větším hrnci rozehřejeme máslo. Osmahneme na něm najemno nakrájenou cibuli, zaprášíme moukou a krátce orestujeme. Zásmažku zalijeme trochou vodu a dobře rozmícháme. Následně za stálého míchání přilijeme i houby společně s vodou, ve které se namáčely. Přidáme bobkové listy, kmín, na kostky pokrájené brambory, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájenou kořenovou zeleninu. Osolíme a opepříme.

Polévku za občasného míchání vaříme tak dlouho, dokud všechna zelenina v ní obsažená nezměkne. Na talíři ji pak zasypeme majoránkou. Podáváme s plátkem čerstvého chleba.

Bramboračka s houbami vařená z vývaru

Budete potřebovat:

2 brambory

2 stroužky česneku

1 lžičku majoránky

1 cibuli

1/2 menšího celeru

1/2 litru vody

1 mrkev

1/2 petržele

250 gramů sušených hub

750 mililitrů hovězího vývaru

sůl

pepř

mletá sladka paprika (není nutné)

Postup:

Oloupeme si brambory a nakrájíme je na kostičky. Očistíme si mrkev, celer, cibuli a petržel a vše nakrájíme na malé kostičky. Ve velkém hrnci smícháme vodu s vývarem, přidáme brambory, zeleninu a sušené houby. Přivedeme k varu, stáhneme plamen a za občasného míchání vaříme asi třicet minut. Poté osolíme a opepříme, případně přidáme podle chuti i červenou mletou papriku. Krátce před koncem vaření přidáme prolisovaný česnek a v dlaních rozetřenou majoránku. Promícháme a můžeme podávat.