Zařaďte do svého repertoáru připravovaných domácích pokrmů také bramborákovou buchtu. Zcela jistě si recept oblíbíte pro jeho jednoduchou přípravu a dokonalý výsledek.
Buchtu lze podávat nejen teplou, ale i studenou, například se zelným salátem. Tento pokrm prostě nikdy nezklame a jistě s ním sklidíte náležitý úspěch u všech strávníků.
Chcete znát recept na bramborovou buchtu s uzeným masem? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Vaříme s mozkem:
Co budete potřebovat
K přípravě bramborákové buchty si nejprve nachystejte veškeré ingredience, ať je máte prakticky při ruce. Na 6 větších porcí budete potřebovat: 1 kg brambor, nejlépe typu A, 1 celé syrové vejce, 4 vrchovaté polévkové lžíce hrubé mouky, mletý pepř, sůl, 1 malou lžičku sušeného česneku, kousek čerstvé feferonky, majoránku, 200 g pasty Sauce Tradicional, 1,5 nožičky tokajské klobásy, 100 g sýra, černé olivy bez pecek, 2 střední cibule a tymián.
Recept na bramborákovou buchtu
Oloupejte si brambory a nastrouhejte je na hrubším struhadle. Pak z nich vymačkejte vodu do misky a škrob, který se usadí na dně, dejte zpět k bramborám. Poté dodejte 1 celé syrové vajíčko, mouku, sůl, majoránku, pepř a sušený česnek a na malé kousky nakrájenou feferonku. Veškeré ingredience řádně promíchejte a zapněte troubu na 190°C.
Vyložte si plech pečicím papírem a rovnoměrně na něj rozložte připravené těsto do výšky cca 2 cm. Poté vložte do předem vyhřáté trouby a pečte zhruba ½ hodiny. Pak buchtu vyndejte a potřete ji po celé ploše pastou, poklaďte kolečky klobásy, sýrem pokrájeným na plátky a černými olivami. Nakonec buchtu posypejte kolečky čerstvé cibule a posypte tymiánem. Plech opět vložte do trouby a zapékejte zhruba dalších 20 minut.
Příloha i chuťovka
Bramboráková buchta je vynikající jako chuťovka nejen k vínu i pivu, ale jedná se i o skvělou přílohu jak k zelenině, tak i masu. Skvěle chutná i druhý den ohřátá pár minut v troubě.
Tipy
V uvedeném receptu je samozřejmě možné i improvizovat a klobásu nahradit například uzeným masem, perfektně chutnají i škvarky nebo houby. Stejně tak můžete experimentovat s různými druhy sýra, koření i bylinek.
Zdroje: wwwtoprecepty.cz, www.varimesmarcelou.cz, www.tv.nova.cz, www.toprecepty.cz