Toto tradiční lidové jídlo se u nás těší neutuchající oblibě. A právě na začátku roku jsou brambory k této úpravě nejvhodnější – mladé letní brambory mají málo škrobu a příliš dlouho uskladněné brambory na jaře začnou klíčit, zelenat, případně se scvrkávat, což jim na chuti nepřidá. Vzhledem k trendům zdravé stravy se mnozí snaží odlehčit i bramboráky, proto existují recepty, jak je místo smažení připravovat v troubě.

Jak ale podotýká skvělá autorka kuchařských knížek Florentýna Zatloukalová, pečený bramborák nemusí být vůbec špatný, pečení ani nemusí mít vždy souvislost se snahou o dietnější verzi, ale vychází z místní tradice, nicméně smažení a pečení fungují na trošku odlišném principu, proto bude mít pečený bramborák vždy trochu jinou, nikoliv nutně horší, ale jinou chuť. Pokud tedy chcete bramborák skutečně výstavní, klasický, s roztřepenými křupavými okraji a výraznou chutí, obětujte svůj čas, zapomeňte pro jeden večer na kalorie a sáhněte po pánvi na smažení.

Táž autorka se přimlouvá za nerezovou pánev. Na rozdíl od teflonových a smaltovaných pánví u ní sice hrozí větší riziko přichycení, ale zase získáte skutečně krásnou zlatou barvu a báječnou křupavost. Na přilnavost vyzrajete tím, že pánev předtím, než do ní dáte tuk, nahřejete, stačí ji cca minutu nahřívat na třech čtvrtinách maximálního výkonu, aby do sebe dno naakumulovalo teplo. To pak neztratí ani vložením studených surovin, což zaručí pěknou kůrčičku.

A druhým fíglem vedle nerezové pánve je sádlo. Ano, bramboráky smažené na sádle budou mnohem lepší než ty připravované na oleji. A pokud jste rozhodnutí na oleji smažit, zkušená kuchařka Florentýna doporučuje do oleje alespoň přimíchat lžíci sádla. Navíc brambory a sádlo jsou chuťově naprosto vynikající kombinace, které se žádný olej nevyrovná. A ještě jedna rada týkající se smažení – smažte na střední teplotě. Při příliš nízké vám bramboráky nezezlátnou a nebudou křupavé, při příliš vysoké teplotě bude povrch už téměř spálený, zatímco vnitřek syrový.

A k samotné přípravě – po nastrouhání (zkuste použít elektrické struhadlo, které práci urychlí a brambory nestačí hnědnout) a scezení uvolněné vody bramborovou hmotu zalijte horkým mlékem, které zabrání hnědnutí v syrovém a modrání v usmaženém stavu. Soudržnost nastrouhaným bramborám dodá vejce a mouka – zkuste hladkou (i když některé recepty doporučují pro větší křupavost naopak krupici, nebo dokonce strouhanku). A pak už stačí těsto dochutit jen solí, majoránkou a česnekem. Maximálně můžete přidat ještě drcený kmín, ale nic dalšího není nutné, tomu nejlepšímu bramboráku stačí pouze tyto ingredience.

A pak ještě mějte na paměti, že by se měl konzumovat co nejrychleji po usmažení, jinak ztrácí křupavost. To ale u takového vynikajícího bramboráku jistě nebude problém!

Zdroj: www.kucharkaprodceru.cz