Pravý český bramborák voní po česneku a majoránce, pokud tedy chcete připravit opravdovou tradiční dobrotu, na těchto dvou ingrediencích nešetřete. Jinak podobné placky najdete ve všech kuchyních, každá se ale něčím trochu liší.
Na přípravu bramboráků vždy použijte brambory varného typu C. V tomto typu je totiž hodně škrobu a po uvaření se brambory rozpadají. Jsou tedy vhodné do kaší, bramboráků a bramborového těsta.
Poprvé se brambory v Evropě začaly konzumovat po Kolumbově objevení Ameriky. Pocházejí tedy odtamtud. Bramboráky také nejsou výhradně českým vynálezem, ve stejné době se objevily i na Slovensku, v Maďarsku a Německu. I tam jsou velmi oblíbené.
Na bramboráky používejte jemně nastrouhané brambory
Bramboráky se připravují z jemně nastrouhaných brambor, do kterých přidáte mouku, vejce, sůl, česnek a majoránku. Vylepšit je můžete i cibulí či zjemnit mlékem. Po smíchání ingrediencí vytvoříte placky, které smažíte na sádle nebo oleji.
Bramboráky můžete jíst samotné, ale velmi chutné jsou i s kysaným zelím a uzeným masem. Někdo k nim konzumuje škvarky a i jako příloha ke guláši nemají chybu.
Samozřejmě že bramborák není nijak zdravé jídlo, ale pokud použijete ty správné ingredience, není to tak zlé. Každopádně je nekonzumujte příliš často, místo oleje použijte sádlo, brambory ideálně farmářské a na uzené maso zapomeňte, kysané zelí však klidně zakomponujte.
Pokud chcete ještě odlehčenější variantu, použijte kromě brambor i cukety. Do nich přimíchejte ovesné vločky a uvidíte, že si i na této zdravé alternativě pochutnáte.
Někdo dokonce přimíchává párek nebo uzené nakrájené na kostičky přímo do těsta. Jinde se přidává kuřecí maso.
Bramboráky podle Romana Vaňka
Na recept na bramborák podle Romana Vaňka budete potřebovat 500 g brambor, 5 stroužků česneku, sůl a pepř, 100 g hladké mouky, 2 vejce, 100 ml mléka, 2 lžíce majoránky a sádlo na smažení.
Brambory oloupejte, nastrouhejte na struhadle nahrubo a vymačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody a škrobu. Přidejte k nim vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, hladkou mouku a přilijte mléko. Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo v těsto. Na pánvi rozpusťte sádlo, naběračkou vlijte do pánve bramborákové těsto a rozetřete ho ke krajům. Bramboráky smažte po obou stranách dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách.
Na to, jak připravit domácí bramboráky, se podívejte ve videu:
Zdroj: www.jimeto.cz, www.akademiekvality.cz, www.fresh.iprima.cz