Bramboráky patří k oblíbeným jídlům české kuchyně.
Zdroj: Timolina / Shutterstock.com

Superkřupavé bramboráky podle šéfkuchaře Vaňka. Poctivé, nešizené a na sádle

Bramboráky patří do české klasiky, a i když se jedná o kalorickou bombu smaženou na pořádné vrstvě tuku, není na škodu, si je jednou za čas dopřát. Stačí použít kvalitní sádlo a brambory jsou pro lidské tělo také prospěšné. Jak si připravit křupavé bramboráky podle šéfkuchaře Romana Vaňka?

Pravý český bramborák voní po česneku a majoránce, pokud tedy chcete připravit opravdovou tradiční dobrotu, na těchto dvou ingrediencích nešetřete. Jinak podobné placky najdete ve všech kuchyních, každá se ale něčím trochu liší. 

Na přípravu bramboráků vždy použijte brambory varného typu C. V tomto typu je totiž hodně škrobu a po uvaření se brambory rozpadají. Jsou tedy vhodné do kaší, bramboráků a bramborového těsta.

Poprvé se brambory v Evropě začaly konzumovat po Kolumbově objevení Ameriky. Pocházejí tedy odtamtud. Bramboráky také nejsou výhradně českým vynálezem, ve stejné době se objevily i na Slovensku, v Maďarsku a Německu. I tam jsou velmi oblíbené.

Na bramboráky používejte jemně nastrouhané brambory

Bramboráky se připravují z jemně nastrouhaných brambor, do kterých přidáte mouku, vejce, sůl, česnek a majoránku. Vylepšit je můžete i cibulí či zjemnit mlékem. Po smíchání ingrediencí vytvoříte placky, které smažíte na sádle nebo oleji.

Jak správně sklízet a skladovat brambory. Na bramboráky používejte brambory varného typu C. Zdroj: Elena Masiutkina/Shutterstock.com

Bramboráky můžete jíst samotné, ale velmi chutné jsou i s kysaným zelím a uzeným masem. Někdo k nim konzumuje škvarky a i jako příloha ke guláši nemají chybu.

Samozřejmě že bramborák není nijak zdravé jídlo, ale pokud použijete ty správné ingredience, není to tak zlé. Každopádně je nekonzumujte příliš často, místo oleje použijte sádlo, brambory ideálně farmářské a na uzené maso zapomeňte, kysané zelí však klidně zakomponujte.

Pokud chcete ještě odlehčenější variantu, použijte kromě brambor i cukety. Do nich přimíchejte ovesné vločky a uvidíte, že si i na této zdravé alternativě pochutnáte.

Někdo dokonce přimíchává párek nebo uzené nakrájené na kostičky přímo do těsta. Jinde se přidává kuřecí maso.

Bramboráky můžeme smažit i na sucho nebo péct v troubě. Bramboráky můžeme smažit i nasucho nebo péct v troubě. Zdroj: gkrphoto / Shutterstock.com

Bramboráky podle Romana Vaňka

Na recept na bramborák podle Romana Vaňka budete potřebovat 500 g brambor, 5 stroužků česneku, sůl a pepř, 100 g hladké mouky, 2 vejce, 100 ml mléka, 2 lžíce majoránky a sádlo na smažení.

Brambory oloupejte, nastrouhejte na struhadle nahrubo a vymačkejte, abyste je zbavili přebytečné vody a škrobu. Přidejte k nim vejce, sůl, pepř, utřený česnek, majoránku, hladkou mouku a přilijte mléko. Důkladně promíchejte, aby se vše spojilo v těsto. Na pánvi rozpusťte sádlo, naběračkou vlijte do pánve bramborákové těsto a rozetřete ho ke krajům. Bramboráky smažte po obou stranách dozlatova. Nechte odsát přebytečný tuk na papírových utěrkách.

Na to, jak připravit domácí bramboráky, se podívejte ve videu:

Zdroj: www.jimeto.cz, www.akademiekvality.cz, www.fresh.iprima.cz

Akční letáky