Bramboráky jsou poměrně časově náročné jídlo, tudíž je rozhodně neděláme každý týden. Navíc nejsou tak úplně zdravé a dietní, měli bychom je tedy konzumovat střídmě. Jednou za čas ale neuškodí zhřešit a tuhle mastnou dobrotu si dopřát.

Brambory byste vždy měli skladovat na suchém, tmavém a chladném místě. Ideální je sklep nebo balkón. Nepatří do lednice ani na mráz. Pokud totiž přemrznou, zesládnou. Když jsou v teple, klíčí nebo hnijou. Ideální teplota skladování je 2 - 8 °C.

Když brambory na bramborák vybíráte, dejte si pozor, aby nebyly nahnilé, naklíčené či nazelenalé. Ty jsou dokonce jedovaté. Také klíčky obsahují toxiny, vždy je tedy z brambor důkladně odstraňte.

Dokonalý bramborák by měl být křupavý

Na bramboráky se hodí brambory varného typu C. Ty obsahují hodně škrobu. Škrob v bramborách hmotu krásně spojí a bramboráky drží dobře pohromadě. Varný typ C také používejte na bramborové knedlíky, noky nebo škubánky.

Dokonalý bramborák by měl být křupavý, vonět po česneku a majoránce. Velikost záleží na vás. Někdo má rád velký přes celý talíř a někdo preferuje bramboráky malé a více propečené. Základní suroviny jsou však vždy stejné. Ozvláštnit je pak můžete šunkou, slaninou nebo sýrem. Skvělé jsou samotné, s uzeným a se zelím, anebo třeba jako příloha ke guláši.

Než se pustíme do receptu, přínášíme vám ještě několik triků. Pokud máte těsto příliš tuhé, rozřeďte ho mlékem nebo vymačkanou vodou z nastrouhaných brambor. První bramborák po upečení ochutnejte a zbylé těsto případně dochuťte. Sádlem nešetřete, na pánvi ho musí být vždy pořádná vrstva.

Bramboráky podle Zdeňka Pohlreicha

Přinášíme vám recept na základní těsto na bramboráky podle Zdeňka Pohlreicha. Na to budete potřebovat brambory, hladkou mouku, vejce, mléko, česnek, majoránku, sůl, pepř a sádlo na smažení.

Oloupané brambory nastrouháme najemno a vymačkáme z nich přebytečnou vodu. Zbavíme se tak i přebytečného škrobu. K bramborám přidejte vejce, utřený česnek, majoránku, sůl, pepř a hladkou mouku. V případě potřeby přilijte mléko. Vše důkladně promíchejte a spojte v těsto. Někdo dává i cibuli, která dodá bramborákům skvělou chuť.

Rozpalte si sádlo a naběračkou vlévejte do pánve těsto, které rozetřete do krajů, abyste získali placku velikosti dle libosti. Nezapomeneme bramboráky smažit z obou stran dozlatova a následně odsát přebytečný tuk do papírové utěrky.

Zdroj: www.vareni.cz, www.bestrecepty.cz, www.fresh.iprima.cz