Bramboráky jsou často sázkou na jistotu, hledáte-li rychlý a chutný pokrm, jehož příprava vás bude stát jen pár korun. Nezřídka se ale bohužel stává, že ve výsledku nevypadají úplně tak, jak bychom si je představovali – nejsou křupavé, chybí jim výraznější chuť, anebo jsou až neuvěřitelně nasáklé tukem. Víte, jak zmíněným problémům předejít? Zkuste je připravit tak, jak je dělá Roman Vaněk.
Zdroje: kucharkaprodceru.cz, aazdravi.cz, toprecepty.cz
Na bramborácích vlastně není nic těžkého. Stačí nastrouhat brambory, smíchat je s několika dalšími surovinami a z těsta pak smažit placky na rozpáleném oleji. Proč se tedy potom mnozí setkávají s tím, že mají jejich bramboráky k dokonalosti daleko? Možná se během přípravy dopouštějí několika zásadních chyb.
Bramboráky nasladko i naslano
Bramboráky se připravují v mnoha evropských zemích už spousty a spousty let. Nejčastěji naslano, kdy se konzumují jen tak čerstvě usmažené, případně s kysaným zelím a uzeným. Tato kombinace je v Česku známá jako cmunda po kaplicku.
V Maďarsku jsou pak bramboráky často podávány jako příloha ke guláši, v Německu se ale připravují i nasladko, kdy se do těsta nepřidávají česnek, sůl a majoránka a hotové bramboráky se potírají jablečnou přesnídávkou.
Bramboráky patří k oblíbeným jídlům české kuchyně.
Brambory vybírejte pečlivě
I když by se mohlo zdát, že na bramboráky můžete použít jakýkoliv druh brambor, vůbec nejlépe se vám bramboráky vydaří, sáhnete-li po varném typu C. Ten totiž obsahuje více škrobu, díky čemuž se při smažení bramboráky nerozpadají a jsou také ve výsledku křupavější. Aby byla chuť bramboráků výraznější, prolisujte do nich český česnek, který má mnohem větší sílu než česnek čínský nebo španělský.
Těsto na bramboráky
Připravte si 1/2 kg brambor, ty očistěte a nastrouhejte najemno. Důkladně z nich následně vymačkejte vodu, která by těsto zbytečně naředila a vy byste do něj museli přidávat více mouky. Brambory promíchejte se dvěma celými vejci, 100 gramy hladké mouky, 100 mililitry mléka, pěti stroužky česneku a také trochou soli, pepře a asi hrstí majoránky. Všechno spojte, aby vzniklo polotekuté těsto.
Bramboráky smažíme ideálně na sádle.
Bramboráky smažte na sádle
Na pánvi si rozehřejte zhruba 5 lžic sádla. To dodá bramborákům úžasnou chuť a poslouží mnohem lépe než klasický olej. Do rozpáleného sádla pak s pomocí lžíce tvarujte placky z těsta a smažte je z obou stran dozlatova. Kdyby bylo sádlo málo horké, těsto by jej nasáklo a bramboráky by byly opravdu nepříjemně mastné. Snažte se tedy smažení neuspěchat. Hotové bramboráky odkládejte na kuchyňskou papírovou utěrku, která nasaje přebytečnou mastnotu.
TIP: Pokud byste rádi bramboráky takřka bez tuku, vytvořte z těsta placičky na pečicím papírem vyložený plech a dejte bramboráky péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů na asi 30 minut. V půlce pečení je otočte, aby byly zlatavé z obou stran.