Zdroje: fresh.iprima.cz, www.jidlo.cz

Vyzkoušejte bramborovou harmoniku

Jste už trochu unavení ze stejného jídelníčku. Raději byste se věnovali něčemu jinému než vaření? Naučte se dělat rychlovky jen z pár ingrediencí. Jednoduchým jídlům rozhodně neodzvonilo, právě prožívají veliký návrat a hodí se všem! Brambory zapečené se sýrem ve smetaně nebo bešamelové omáčce zvládne každý. Do přípravy investujete minimum času a brambory se sýrem prostě chutnají snad každému. Tento recept také jednoduše obměníte. Jak na to?

Bramborová harmonika vznikne tak, že čistou velkou bramboru nakrájíte na plátky, ale ty nedokrojíte skrz. Ideální pomůckou jsou dvě vařečky, které položíte hned vedle krájené brambory.

Jak se peče bramborová harmonika

Nakrájené brambory je třeba dát péci do trouby na zhruba 200 °C a 50 minut. Musejí být však potřené olivovým nebo jiným olejem a také posolené. Výsledkem bude upečená brambora mezi jejíž plátky můžete vložit sýr podle své chuti.

V receptu autor prokládá plátky brambor ementálem a šunkou. Je samozřejmě na vás, jaký sýr a uzeninu použijete. Určitě to může být jakýkoli sýr s obsahem tuku min 45 %, ty méně tučné gumovatí a neroztékají se. Také šunku můžete nahradit. Výborné může být uzené nebo slanina. Použijte, co máte rádi nebo po ruce, na takové jednoduché vaření není třeba vymýšlet speciality.

V okamžiku, kdy je brambora proložená sýrem a uzeninou zalijte brambory 400 ml bešamelové omáčky. Můžete se setkat s různou přípravou bešamelu. Není to žádné složité vaření, ale vlastně jíška zalitá mlékem, provařená a na závěr osolená a opepřená. Alternativou je použití smetany na vaření. Výsledek bude řidší, ale i ve smetaně se sýr pěkně rozpustí a chuťově je vynikající.

Chcete-li ještě vypíchnout chutě, okořeňte pokrm podle svých představ. Určitě se hodí sušený česnek a cibule, špetka tymiánu nebo pikantního chilli.

Posypejte brambory zalité omáčkou bohatě nastrouhaným sýrem a dejte zapéct na 20 min a 200 °C do trouby.