Bramborová kaše patří k pokrmům, které se hodí nejen k masu, ale můžete ji podávat i se zeleninou. Ovšem s takovým klasickým řízkem dobré bramborové kaši neodolá nikdo. Tato kombinace je prostě oblíbený evergreen! Pokud však chcete, aby vám kaše nezevšedněla, zkuste jí všelijak obměnit. Stačí dodat další ingredience a jiný druh koření. Máme pro vás hned tři různé varianty receptů a několik dobrých rad, aby byla právě kaše naprosto dokonalá.
Jak využít k výrobě kaše mléko bez ohřívaní? Podívejte se na toto video:
Správný typ brambor
Pokud chcete mít perfektní bramborovou kaši, je důležité, jaké brambory k její výrobě použijete. Nejlepším řešením jsou brambory moučné s označením typ C. Pokud byste chtěli využít typu B, pak vždy jen brambory pozdnější a déle skladované.
Jak mít kaši nadýchanou
Každý má rád jinou konzistenci kaše. Někdo tuhou a jiný zase nadýchanou jako obláček. V druhém případě byste měli dodržet tento postup. Jakmile máte uvařené brambory, prolisujte je do mísy a našlehejte je metlami robota krásně do hladka. Nejprve na nižší otáčky, kdy zapracujete máslo a mléko či smetanu, postupně otáčky zvyšujte a kaši vyšlehejte do jemné a nadýchané dokonalosti.
Bramborová kaše s česnekem a chilli
Oloupejte si 1 kg brambor a nakrájejte je na menší kostky. Vložte do hrnce a zalijte studenou vodou, přidejte špetku soli a dejte vařit na 20 minut do měkka. Mezitím si očistěte a utřete 2 stroužky česneku a také nasekejte nadrobno 1 chilli papričku zbavenou semínek.
Na pánvi s olivovým olejem připravené chilli zvolna minutu orestujte, přidejte česnek a stáhněte z plotýnky. Vařené brambory sceďte, rozmačkejte a postupně přilévejte po částech 150 ml plnotučného horkého mléka, které pečlivě vmíchávejte. Nakonec přidejte olej s chilli a česnek, případně dosolte a řádně vše ještě jednou promíchejte.
Bramborová kaše se sýrem
Stejně jako v prvním případě si oloupejte cca 1 kg brambor, nakrájejte je na menší kousky, zalijte studenou vodou, osolte a dejte vařit doměkka na zhruba 20 minut. Mezitím si ohřejte 200 ml smetany na vaření.
Když brambory scedíte a rozmačkáte, přidejte 100 g másla a řádně promíchejte. Následně pomalu po částech přilévejte horkou smetanu a šlehejte kaši metličkou. Na závěr přisypte parmazán, zamícháním propojte, případně dochuťte. Většinou to však v tomto případě není nutné, protože sýr je sám o sobě poměrně slaný.
Bramborová kaše se zeleninou
Připravte si 200 g brambor, 2 ks mrkve, 2 ks cibule, ½ celeru a 5 ks ředkviček. Veškerou zeleninu náležitě omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Vložte do hrnce s osolenou vodou a uvařte doměkka. Následně vodu slijte a zeleninu dle vaší chuti případně dosolte. Pak přidejte ½ hrnku vlažného mléka, kousek másla a rozmixujte.
Čím lze kaši ještě dochutit?
Bramborovou kaši můžete ještě různými způsoby dochutit. Vyzkoušet lze různé varianty. Skvělou volbou je například posekaný čerstvý libeček, petrželka, pórek, špenát nebo najemno nastrouhaný křen. Pikantní chuť získáte přidáním malého množství vámi oblíbené hořčice.
Zdroje: www.prilohy.cz, www.recepty.blesk.cz, www.toprecepty.cz