Receptů na bramborovou kaši má asi každá rodina spoustu, protože je možné ji vždy nějak ozvláštnit – bylinkami, smetanou, ochuceným máslem. Zkusili jste ale už opékanou bramborovou kaši se sýrem? Je natolik dobrá a zvláštní, že nemusí být jen jako příloha k masu, ale může být i samostatnou lehčí večeří.

Klasickou bramborovou kaši kromě sýra ozvláštní i její opečení, které ještě zvýrazní její chuť. A jak ji připravit?

Na dvě až čtyři porce pro celou rodinu budete potřebovat 600 g brambor, 100 ml smetany (asi polovinu kelímku), 150 g nastrouhaného sýra podle chuti (můžete zkusit Montasio nebo jiný více aromatický sýr, pozor ale, aby chuť nebyla příliš výrazná), máslo, jarní cibulku, čerstvou petrželku a olivový olej.

Nejprve si uvařte brambory ve slupce a pak je oloupejte, stejně jako na salát. Poté je nastrouhejte na jemném struhadle a přidejte k nim rovnou i smetanu a nastrouhaný sýr. Osolte a opepřete, a dochutit můžete jarní cibulkou a zelenou petrželkou, které dodají kaši nejen strukturu, ale i barvu. Vše v hrnci nebo míse dobře promíchejte.

A jdeme na smažení. Nejprve si rozpalte v pánvi olej a kaši za stálého míchání na pánvi opékejte. Protože sýr bude mít tendenci se přichytávat na dně, je důležité jej ode dna neustále odškrabovat tak, abyste měli možnost každý kousek kaše opéct. Připečený, ale nikoli připálený sýr dodá kaši ještě výraznější a zajímavější chuť.

Než budete podávat, je dobré celou hmotu rovnoměrně rozprostřít po pánvi do stejně vysoké vrstvy a nechat ještě pár minut dopéct, podobně jako u španělské tortilly. Opečená bramborová kaše je skvělá sama o sobě nebo jen s jemným zeleným salátem nijak moc výrazné chuti, aby se nepřebila chuť samotné kaše se sýrem.

Uvidíte, že si tento recept nejen zamilujete, ale ukáže vám i další cesty k improvizaci. Do kaše je možné přidat i houby a bylinky– představivosti a kuchařské inspiraci se meze nekladou.

Zdroje: www.labuznik.cz, fresh.iprima.cz