Babiččin recept na bramborovou omáčku
Brambory jsou skvělou potravinou. Mají velký sytící efekt, jsou plné vitaminů a minerálů, přičemž jsou bohatým zdrojem draslíku. Pokud si myslíte, že znáte už snad všechny bramborové pokrmy, dost možná vás vyvedeme z omylu. Už jste někdy zkoušeli bramborovou omáčku?
Podívejte se na starý rodinný recept paní paní Františky Lysoňkové a uvařte si lahodnou bramborovou omáčku:
Z klasických i sladkých brambor
Úžasné chutná z klasických žlutých brambor, zkuste ale také jejich příbuzné – batáty, ty co mají sytě oranžovou hlízu. Mají lahodně nasládlou chuť a se správnou kombinací surovin je dokážete proměnit v božskou manu. Zkuste si z nich připravit třeba omáčku na těstoviny.
Kromě klasických brambor můžete v obchodě sehnat jejich kolegyně – oranžové brambory. Mají nasládlou chuť a pokrmy jsou z nich lahodné. Najdete je pod názvem batáty. Zpravidla bývají větší než klasické brambory a po oloupání slupky mnohem rychle tmavnout.
Stejně jako klasické brambory jsou ale zdrojem cenných látek příznivě ovlivňující zdraví. Příznivě ovlivňují činnost a funkci kardiovaskulárního systému, podporují imunitu a pomáhají v boji s přebytečnými kily. Jsou plné vitaminu C a B6.
Omáčka na těstoviny z batátů
Batáty se dají zapékat, grilovat, vařit. Můžete z nich udělat pyré i polévku. Za vyzkoušení však stojí lahodná omáčka na těstoviny. Až si budete chtít odpočinout od masových pokrmů, vsaďte na vitaminy nabité těstoviny s batátovou omáčkou. Nejprve si jednu velkou sladkou bramboru oloupejte a dejte ji vařit do vroucí vody.
Brambory, sladké i klasické, vždy opatrně dávejte až do vroucí vody, zkrátíte tak dobu jejich vaření a díky tomu se vám podaří zachovat více cenných látek, které obsahují. Bramboru uvařte doměkka. Mezitím si uvařte oblíbené těstoviny dle návodu. Uvařené brambory sceďte a přendejte do mixéru.
Přidejte k nim 50 gramů bílého jogurtu, 20 gramů lahůdkového droždí, kávovou lžičku kurkumy, stejné množství sladké papriky a dijonské hořčice, hrst kešu ořechů, trochu citronové šťávy, soli a pepře. Buď můžete přidat hrnek zeleninového vývaru, nebo drůbežího.
Vše rozmixujte dohladka. Omáčkou přelijte těstoviny, dobře promíchejte a dozdobte jemně nasekanou pažitkou. Zlehka můžete posypat parmezánem.
Zdroje: www.electrolux.cz, www.mojekorenizivota.com, www.directoalpaladar.com