Brambory jsou chutná zelenina, kterou lze v kuchyni využít k přípravě mnoha pokrmů. A velice snadno z nich můžete servírovat i pizzu. Jedná se o jednoduchou a nenáročnou alternativu, kterou zvládnou i začínající kuchaři.
Nejenže tato verze uspokojí i ty nejnáročnější gurmány, ale navíc je lehčí, zdravější a vhodná i pro celiaky, protože základní těsto neobsahuje žádný lepek.
Proběhla anketa Receptáře!
Tradiční čtenářská anketa proběhla i letos. Hlasovali jste pro své oblíbené firmy. Děkujeme.
Jak připravit jednoduchou bramborovou pizzu? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu Jednoduše jídlo recepty:
Pizza bez mouky
Klasickou italskou pizzu známe všichni. Ale ochutnali jste už bramborovou? Údajně vznikla během 19. století, kdy měli italští kuchaři ohromit návštěvu z Francie. Vznikl tak netradiční recept, který je dodnes značně populární. Je výbornou alternativou pro všechny, komu nedělá dobře pšenice. A obložit ji můžete dle své fantazie a momentálních chutí.
Bramborová pizza se sýrem
Omyjte a oloupejte si 8 až 10 větších brambor. Jednu polovinu nastrouhejte nahrubo, druhou najemno a pak vymačkejte veškerou přebytečnou tekutinu. Brambory promíchejte s 2 celými syrovými vejci, osolte a opepřete. Následně vmíchejte 100 g gorgonzoly, 150 g sýra raclette, 5 lžic smetany.
Veškeré ingredience řádně promíchejte a rozprostřete na plech předem vyložený pečicím papírem. Bramborové těsto potřete další dávkou gorgonzoly, poklaďte na plátky pokrájenými bramborami a posypte strouhaným tvrdým sýrem, sušeným oreganem či majoránkou. Pečeme zhruba 35 až 40 minut při teplotě 180 až 200 °C.
Bramborová pizza s tuňákem
Nejprve si omyjte brambory, oloupejte je a nastrouhejte najemno. Přidejte 1 cibuli pokrájenou na malé kousky, 50 g bramborového škrobu, 1 celé syrové vajíčko, špetku soli, mletého pepře a muškátového oříšku. Veškeré ingredience řádně promíchejte a vypracujte v hladké těsto.
Těsto umístěte do formy nebo na plech vyložený pečicím papírem, potřete propasírovanými rajčaty nebo kečupem a zasypte čerstvě posekaným nebo sušeným oreganem. Následně bohatě poklaďte tuňákem, posypte červenou cibulí, parmezánem a dejte upéct do zlatova do předem rozehřáté trouby jako v předchozím receptu.
Pár tipů na závěr
K přípravě bramborové pizzy lze využít suroviny, které máte v oblibě. Jakoukoliv zeleninu, uzeniny, sýry, a hlavně čerstvé bylinky. Pokud holdujete pikantnějším chutím, využijte chilli papričky, ajvar nebo harisu. Bramborovou pizzu můžete podávat nejen teplou, ale výborná je i studená.
Zdroje: www.dama.cz, www.recepty.cz, www.recepty.cz