Tatarský biftek je tradiční pochoutka, která se obvykle připravuje z hovězího masa. Ovšem je možné ho nahradit i masem rybím či zeleninou. V době socialismu to byly především brambory a vznikla vlastně bezmasá náhražka, která se hodí nejen na topinky, ale i na toustový chléb či jiný druh pečiva. Pokud tedy nevíte, co zrovna rychle prostřít na stůl, připomeňte si staré časy a připravte rodině bramborovou pomazánku alias tatarák. Je nejen rychlá a přijde vás jen na pár kaček.

Jak připravit tatarák z brambor? Na to se podívejte v tomto videu:

Zdroj: Youtube

Lahůdka z Paříže může být i z brambor

Poprvé se tatarský biftek objevil počátkem 20. století ve francouzské metropoli. V podstatě byl základ stejný jako dnes, jednalo se o nastrouhanou hovězí svíčkovou smíchanou se syrovými vejci, cibulí a kořením.

Ovšem každá doba přináší své, a proto postupem času vznikly i různé náhražky tohoto oblíbeného pokrmu. Když zrovna není po ruce maso, anebo snad patříte mezi vegetariány, zkuste tatarák jako za dob socialismu. Je nejen stravitelnější, ale má i ten správný říz. Stačí ho dochutit dle vaší chuti a požadavků.

Bramborová pomazánka (tatarák)

Nejprve si dejte ve slupce uvařit 3 až 4 střední brambory a nechte je po vychladnutí nejlépe do druhého dne v lednici. Následně je oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle. Dvě velké cibule nakrájejte nadrobno, utřete šest oloupaných stroužků česneku a smíchejte obě ingredience s bramborami.

Pak ještě přidejte 3 lžíce oleje, nejlépe slunečnicového, 2 lžíce worcestrové omáčky, 1 syrové vejce, 4 lžíce rajského protlaku, 1 lžičku hořčice, sůl, červenou papriku, pepř a případně i chilli či tabasco. V tuto chvíli směs řádně promíchejte a můžete podávat na stůl. Pokud je čas, nechte chvíli pomazánku odležet v lednici.

Nejen na topinky

Budete překvapeni, jak pestré je její využití, je to jen o vaší fantazii. Samozřejmě, že klasikou je tato pomazánka především na řádně očesnekované topince, a to jak osmažené na oleji či upečené na sucho. Výborná je však i na již zmíněném čerstvém pečivu, ale skvělá je i namazaná na čerstvé salátové okurce, naplněná v paprikách či na namazání chlebíčků a jednohubek.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.ceskatelevize.cz, www.ostrava.rozhlas.cz