Brynza, slovensky bryndza, je měkký solený sýr, který se vyrábí z hrudkového ovčího mléka a tvarohu, někdy se pro výrobu používá i kozí nebo kravské mléko. Na Slovensko se receptura zřejmě dostala v 15. století z Rumunska, což potvrzuje i původ slova - tvaroh se totiž rumunsky řekne brânză. A nezůstalo jen u Slovenska, brynza se vyrábí i v Polsku, na Ukrajině, ale také na Moravě. Rádi ji konzumují i v Rakousku nebo Bavorsku a v dalších zemích či oblastech Evropy.
Zdravé tělo
Pravidelná konzumace brynzy prospívá našemu zdraví, protože obsahuje prospěšné laktobakterie, které zlepšují stav střevní mikroflóry. Pomáhá ke snižování hladiny cukru v krvi, stejně jako špatného cholesterolu. Působí pozitivně i na krevní tlak. Vzhledem k její tučnosti se nedoporučuje při redukčních dietách, na druhou stranu obsahuje prospěšné látky jako vápník, bílkoviny, ale také vitamín D a minerální látky.
Liptovská či Jasienka
Není brynza jako brynza, na Slovensku existují různé druhy, podle období, kdy se vyrábí, množství tuku či typu mléka. Potkat se tak můžete s liptovskou brynzou, která se vyrábí jen v podhůří nebo na horách v době laktace ovcí. Taková brynza obsahuje 50% sušiny a 50% tuku v sušině. Součástí letní brynzy je i kravský mlékárenský sýr. Jasienka je podzimní a také nejtučnější brynza. Zimní brynza, to je skladovaný ovčí sýr a čerstvý kravský mlékárenský sýr - má 45% sušiny a 50% tuku v sušině. Pro tu nejkvalitnější brynzu se vydejte přímo k farmáři. Uchovávejte ji v lednici a spotřebujte ideálně hned, maximálně do tří týdnů.
Brynzové pokrmy
Brynzu můžete využít v kuchyni mnoha způsoby, přidává se do salátů, různých omáček či polévek, ale také k bramborám, do těstovin, je oblíbená jako náplň do pirohů či masových pokrmů, můžete z ní připravit i řadu pomazánek.
Bramborové halušky s brynzou podle herečky Květy Fialové
Suroviny:
- 500 g brambor
- 1 vejce
- 300 g polohrubé mouky
- sůl
- sádlo
- 100 g oravské uzené slaniny
- 150 g brynzy
- 2 lžíce zakysané smetany
Postup:
- Syrové brambory nastrouhejte najemno, přidejte jedno vejce, mouku a sůl a vypracujte tuhé těsto. Nechte ho chvíli odpočinout.
- Mezitím na pánvi na troše sádla opečte na kostičky nakrájenou slaninu a nechte ji zesklovatět.
- Do velkého hrnce dejte vodu, osolte ji a dejte ji vařit. Jakmile se začne vařit, těsto strouhejte do vody na speciálním haluškovém struhadle. Halušky vařte, dokud nevyplavou na hladinu.
- Ještě horké servírujte s opečenou slaninou, posypané brynzou, kterou můžete zjemnit zakysanou smetanou.
Zdroje: labuznik.cz, fresh.iprima.cz