Zdroje: toprecepty.cz, recepty.eu, vareni.cz

Když přijde řeč na typické pokrmy české kuchyně, mnohým se okamžitě vybaví svíčková omáčka, vepřový řízek, knedlo vepřo zelo anebo plněné knedlíky. A to nejen ty ovocné, ale také ty skrývající masovou náplň. Bramborové knedlíky se nejčastěji plní uzeným masem a také zelím, případně se k nim pak zelí podává jako příloha. Takové knedlíky zná naprosto každý. Je ale možné je připravit i tak trochu jinak. Zkoušeli jste už uzené maso nahradit masem mletým? Pokud ne, o hodně jste přišli!

Knedlíky plněné mletým masem se zelím a cibulkou

Základem bramborových knedlíků je pochopitelně dokonalé bramborové těsto, které by po uvaření nemělo být nijak tvrdé. Vytvořit právě takové naštěstí není nijak složitým úkolem a se správným postupem to zvládne naprosto každý.

Těsto na bramborové knedlíky

Budeme potřebovat:

2 vejce

6 větších brambor

50 g krupice

200 g hrubé mouky

špetka soli

Postup:

Brambory si uvaříme ve slupce v osolené vodě a necháme je vychladnout. Následně je oloupeme a nastrouháme je na struhadle najemno. V míse je promícháme se solí, vejci, krupicí a hrubou moukou a vypracujeme v hladké těsto.

Náplň do masových knedlíků

Budeme potřebovat:

200 g míchaného mletého masa

1 velkou cibuli

1 lžíci sádla

sůl

pepř

Postup:

Cibuli si nakrájíme najemno a orestujeme ji dozlatova na lžíci sádla. Pak k ní přidáme mleté maso a dobře ho propečeme. Podle chuti ho osolíme a opepříme a necháme ho krátce vychladnout.

Následně se můžeme pustit do plnění knedlíků. Z bramborového těsta odtrhneme několik stejně velkých kousků, z nichž vytvoříme placičky. Doprostřed každé placičky dáme přiměřené množství osmaženého mletého masa a těsto zabalíme, aby nám vznikl malý kulatý knedlík. Naplněné knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě asi 10 až 15 minut v závislosti na tom, jak jsou knedlíky velké.

Dušené červené zelí

A aby knedlíky na talíři nepůsobily poměrně opuštěně, připravíme si k nim také červené dušené zelí. To jim prospěje jak po vizuální stránce, tak také po té chuťové. Zelí zkrátka k bramborovým knedlíkům plněným masem patří.

Budete potřebovat:

500 g kysaného červeného zelí

1 cibuli

1 lžíci hladké mouky

lžičku brusinkové marmelády

sůl

cukr

špetku skořice

Postup:

V hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme asi lžíci sádla a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibulku. Přidáme k ní kysané zelí a podlijeme jej asi 50 mililitry vody. Promícháme, hrnec přiklopíme a necháme zelí dusit do doby, než bude krásně měkké. Nakonec jej dochutíme solí, špetkou skořice a případně také cukrem. Přidáme brusinkovou marmeládu a můžeme podávat.

Hotové bramborové knedlíky plněné mletým masem podáváme nejen s dušeným zelím, ale také s trochou osmažené cibulky, která podtrhne jejich chuť.