Zdroje: toprecepty.cz, recepty.eu, vareni.cz
Když přijde řeč na typické pokrmy české kuchyně, mnohým se okamžitě vybaví svíčková omáčka, vepřový řízek, knedlo vepřo zelo anebo plněné knedlíky. A to nejen ty ovocné, ale také ty skrývající masovou náplň. Bramborové knedlíky se nejčastěji plní uzeným masem a také zelím, případně se k nim pak zelí podává jako příloha. Takové knedlíky zná naprosto každý. Je ale možné je připravit i tak trochu jinak. Zkoušeli jste už uzené maso nahradit masem mletým? Pokud ne, o hodně jste přišli!
Knedlíky plněné mletým masem se zelím a cibulkou
Základem bramborových knedlíků je pochopitelně dokonalé bramborové těsto, které by po uvaření nemělo být nijak tvrdé. Vytvořit právě takové naštěstí není nijak složitým úkolem a se správným postupem to zvládne naprosto každý.
Těsto na bramborové knedlíky
Budeme potřebovat:
2 vejce
6 větších brambor
50 g krupice
200 g hrubé mouky
špetka soli
Postup:
Brambory si uvaříme ve slupce v osolené vodě a necháme je vychladnout. Následně je oloupeme a nastrouháme je na struhadle najemno. V míse je promícháme se solí, vejci, krupicí a hrubou moukou a vypracujeme v hladké těsto.
Náplň do masových knedlíků
Budeme potřebovat:
200 g míchaného mletého masa
1 velkou cibuli
1 lžíci sádla
sůl
pepř
Postup:
Cibuli si nakrájíme najemno a orestujeme ji dozlatova na lžíci sádla. Pak k ní přidáme mleté maso a dobře ho propečeme. Podle chuti ho osolíme a opepříme a necháme ho krátce vychladnout.
Následně se můžeme pustit do plnění knedlíků. Z bramborového těsta odtrhneme několik stejně velkých kousků, z nichž vytvoříme placičky. Doprostřed každé placičky dáme přiměřené množství osmaženého mletého masa a těsto zabalíme, aby nám vznikl malý kulatý knedlík. Naplněné knedlíky vaříme ve vroucí osolené vodě asi 10 až 15 minut v závislosti na tom, jak jsou knedlíky velké.
Dušené červené zelí
A aby knedlíky na talíři nepůsobily poměrně opuštěně, připravíme si k nim také červené dušené zelí. To jim prospěje jak po vizuální stránce, tak také po té chuťové. Zelí zkrátka k bramborovým knedlíkům plněným masem patří.
Budete potřebovat:
500 g kysaného červeného zelí
1 cibuli
1 lžíci hladké mouky
lžičku brusinkové marmelády
sůl
cukr
špetku skořice
Postup:
V hlubší pánvi nebo v hrnci rozehřejeme asi lžíci sádla a osmažíme na něm najemno nakrájenou cibulku. Přidáme k ní kysané zelí a podlijeme jej asi 50 mililitry vody. Promícháme, hrnec přiklopíme a necháme zelí dusit do doby, než bude krásně měkké. Nakonec jej dochutíme solí, špetkou skořice a případně také cukrem. Přidáme brusinkovou marmeládu a můžeme podávat.
Hotové bramborové knedlíky plněné mletým masem podáváme nejen s dušeným zelím, ale také s trochou osmažené cibulky, která podtrhne jejich chuť.