Chcete si dopřát na talíři něco chutného, ale zároveň bez zbytečné dávky nadměrného tuku? Máme pro vás skvělý tip na domácí bramborové kuličky! Nejenže jsou dokonale křupavé, ale jsou mnohem zdravější! Můžete je servírovat samotné například k svačině, ale jsou i výbornou přílohou k masu nebo zelenině. A navíc šikovným způsobem spotřebujete nedojedenou bramborovou kaši.
Jak připravit dokonalé bamborové krokety plněné sýrem? Podívejte na toto YouTube video na kanálu Těhotnej kuchař:
Potřebné ingredience
Nejprve si připravte veškeré suroviny, které budete k přípravě bramborových kuliček potřebovat. Jedná se o bramborovou kaši, plátky pokrájené slaniny, strouhaný čedar, posekanou pažitku, česnek, rozšlehaná vajíčka, panko strouhanku, sůl a čerstvě mletý pepř.
Postup přípravy
Začněte tím, že si ve velké míse smícháte bramborovou kaši se slaninou, čedarem, pažitkou a rozmačkaným česnekem a směs dochuťte solí a pepřem. Veškeré ingredience samozřejmě důkladně promíchejte, dokud se nespojí v kompaktní hmotu. Pak z těsta tvořte malé kuličky.
Na řadu přichází obalení
Následně si v jedné misce rozšlehejte syrová vajíčka a do druhé si nasypte panko strouhanku. Pak v nich každou kuličku pečlivě ze všech stran obalte.
Fáze pečení
Všechny obalené bramborové kuličky vyskládejte na plech předem vyložený pečicím papírem a vložte do vyhřáté trouby na 200 °C. Pečte po dobu cca 15 minut, pak kuličky otočte a pečte další čtvrthodinu, dokud nezískají krásně zlatavou barvu.
Pár tipů na závěr
Výhodou bramborových kuliček je jejich variabilita. Můžete je totiž pokaždé dochutit jinak. Z koření lze využít například kari, kmín nebo mletou papriku a stejně tak lze experimentovat s bylinkami.
Skvělou volbou je například rozmarýn, bazalka nebo tymián. Do těsta můžete přidat i nastrouhanou mrkev, dýni nebo brokolici a stejně jiný druh sýra než jen čedar. Neváhejte sáhnout například po parmezánu, ale i sýrech s plísní.
Zdroje: www.delish.com, www.toprecepty.cz, www.fresh.iprima.cz