Bramborové placky jsou vynikající, nezbude ani jedna!
Zdroj: Profimedia

Bramborové placky našich babiček: Vynikající, snadný recept pro šetřílky

Pokud máte hluboko do kapsy a potřebujete kvalitně nasytit rodinu, vsaďte na bramborové placky. Tahle dobrota, kterou milovaly už naše babičky, patří do tradiční staročeské kuchyně. Bramborové placky můžete servírovat jako přílohu nebo klidně jako samostatný chod třeba s hrnkem čerstvého mléka.

Bramborové placky nebo také lokše, jsou pečené placky z vařených brambor. Lokše se jim říká především na Slovensku, ale toto označení můžete slyšet i v některých místech na Moravě. Jde o nejobyčejnější jídlo, které je snadné na přípravu, tudíž ho zvládne opravdu každý.

Bramborové placky s největší pravděpodobností pocházejí ze sedmdesátých let 18. století, tedy z období, kdy se u nás začaly pěstovat brambory. Na trůnu seděla Marie Terezie, díky níž se placky rozšířily i do jiných zemí Koruny české.

Recept na bramborové placky je všude stejný

Recept na bramoborové placky je tedy v Čechách, na Moravě, Slovensku i Maďarsku stejný. Základní těsto se připravuje ze strouhaných uvařených brambor, mouky a soli.

Bramborové placky se dříve pekly i na plátech starých kamen bez přidání tuku. Bramborové placky se dříve pekly i na plátech starých kamen bez přidání tuku. Zdroj: lennystan / Shutterstock.com

Z těsta se vyválely tenké placky, které se opékaly bez tuku na plátech kuchyňských kamen. Ty pak byly krásně nažloutlé s nahnědlými puchýřky. Přesně tak, jak to má být. 

Tyto placky se následně jedly suché nebo napařovaly či mastily sádlem. K snídani se zase mazaly povidly a marmeládami. Dost často se používaly také jako oblíbená příloha k pečenému masu či drůbeži. 

Kromě bramborových existuje i celá řada jiných placek

Kromě bramborových se samozřejmě připravovala i celá řada jiných placek. Mezi oblíbené patřily žitné, otrubové, medové, kukuřičné či pšeničné placky. Jednalo se o takový nekynutý chleba, který zasytil i těžce pracující muže.

Dnes se v podstatě vaří už jen placky bramborové. Ty jsou velmi chutné, měkké, vláčné a snadné. Pojďte si je tedy spolu s námi připravit!

bramborové placky Bramborové placky jsou českou klasikou. Zdroj: Archiv ireceptar.cz

Babiččiny bramborové placky

Suroviny:

1 kg brambory v syrovém stavu

200 g hladké mouky

1 lžička soli

2 vejce

Postup:

Brambory omyjte a uvařte je ve vodě. Ještě teplé je oloupejte a prolisujte lisem na brambory do mísy. K prolisovaným bramborám přidejte mouku. Přidejte sůl a vajíčka a vypracujte na hladké těsto. Z těsta vykrajujte lžící větší hroudy a každou z nich rozválejte na lehce pomoučeném vále na placku o síle cca 5 mm. Placky opékejte z obou stran nasucho buď na plotně nebo na suché pánvi. Když je placka z jedné strany opečená, má na sobě hnědé skvrnky. Trvá to několik minut. Čerstvě upečené placky ještě teplé omastěte rozpuštěným máslem nebo sádlem a pokládejte na sebe.

Na přípravu bramborových placek se podívejte ve videu:

Zdroj: www.recepty.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.makova-panenka.cz

Akční letáky