Bramborové placky nebo také lokše, jsou pečené placky z vařených brambor. Lokše se jim říká především na Slovensku, ale toto označení můžete slyšet i v některých místech na Moravě. Jde o nejobyčejnější jídlo, které je snadné na přípravu, tudíž ho zvládne opravdu každý.

Bramborové placky s největší pravděpodobností pocházejí ze sedmdesátých let 18. století, tedy z období, kdy se u nás začaly pěstovat brambory. Na trůnu seděla Marie Terezie, díky níž se placky rozšířily i do jiných zemí Koruny české.

Recept na bramborové placky je všude stejný

Recept na bramoborové placky je tedy v Čechách, na Moravě, Slovensku i Maďarsku stejný. Základní těsto se připravuje ze strouhaných uvařených brambor, mouky a soli.

Z těsta se vyválely tenké placky, které se opékaly bez tuku na plátech kuchyňských kamen. Ty pak byly krásně nažloutlé s nahnědlými puchýřky. Přesně tak, jak to má být.

Tyto placky se následně jedly suché nebo napařovaly či mastily sádlem. K snídani se zase mazaly povidly a marmeládami. Dost často se používaly také jako oblíbená příloha k pečenému masu či drůbeži.

Kromě bramborových existuje i celá řada jiných placek

Kromě bramborových se samozřejmě připravovala i celá řada jiných placek. Mezi oblíbené patřily žitné, otrubové, medové, kukuřičné či pšeničné placky. Jednalo se o takový nekynutý chleba, který zasytil i těžce pracující muže.

Dnes se v podstatě vaří už jen placky bramborové. Ty jsou velmi chutné, měkké, vláčné a snadné. Pojďte si je tedy spolu s námi připravit!

Babiččiny bramborové placky

Suroviny:

1 kg brambory v syrovém stavu

200 g hladké mouky

1 lžička soli

2 vejce

Postup:

Brambory omyjte a uvařte je ve vodě. Ještě teplé je oloupejte a prolisujte lisem na brambory do mísy. K prolisovaným bramborám přidejte mouku. Přidejte sůl a vajíčka a vypracujte na hladké těsto. Z těsta vykrajujte lžící větší hroudy a každou z nich rozválejte na lehce pomoučeném vále na placku o síle cca 5 mm. Placky opékejte z obou stran nasucho buď na plotně nebo na suché pánvi. Když je placka z jedné strany opečená, má na sobě hnědé skvrnky. Trvá to několik minut. Čerstvě upečené placky ještě teplé omastěte rozpuštěným máslem nebo sádlem a pokládejte na sebe.

Na přípravu bramborových placek se podívejte ve videu:

Zdroj: Youtube

Zdroj: www.recepty.cz, www.kucharkaprodceru.cz, www.makova-panenka.cz