Přestože patří brambora mezi jedny z nejběžnějších potravin, je výjimečná svým pestrým využitím. V dobách první republiky, kdy se jedlo masa méně než nyní, se tato zelenina hojně využívala nejen jako příloha, ale i k přípravě chutných a sytých pokrmů, polévek a sladkostí. Máme pro vás hned tři recepty!

Jak připravit dokonalé karbanátky? Podívejte se na YouTube video na kanálu Vaření s Jančou:

Zdroj: Youtube

Bramborové koule

Nejprve si dejte uvařit ½ kg brambor, sceďte je a nechte vychladnout. Následně je prolisujte do mísy a přidejte k nim 5 dkg másla, 5 dkg cukru, 1 celé syrové vejce a špetku soli. Mouky přisypte tolik, aby vám vzniklo vláčné těsto, zhruba 20 dkg.

Pak z těsta tvořte malé koule, které následně osmažte v hluboké pánvi v dostatečném množství oleje. Na talíři posypte bramborové koule cukrem a polijte ovocnou šťávou.

Zkuste slanou verzi

Stejné těsto, jen bez použití cukru, můžete využít na slané koule. Po osmažení je můžete servírovat s dušenou mrkví, kedlubnou, zelím, ale stejně tak se jedná o perfektní přílohu k masu.

Bramborové karbanátky

V tomto případě budete potřebovat ½ kg uvařených brambor, které po vychladnutí rozsekáte na malé kousky a vložíte do mísy. Následně přidáte 10 dkg nakrájeného uzeného masa na kostičky, 1 celé syrové vejce, trochu předem usmažené cibulky, špetku soli a cca 7 dkg mouky.

Pak veškeré ingredience řádně promíchejte. Ze vzniklé směsi můžete začít tvořit karbanátky, které obalte v rozlehaném vejci a mouce. Nakonec usmažte na rozpáleném oleji. Vynikající jsou se špenátem.

Místo masa bylinky

Karbanátky lze dochutit i jinak než uzeným masem. Využijte jak sušené koření, tak i posekané čerstvé bylinky.

Bramborové řezy

Nasypte si do mísy ¼ kg mouky, 15 dkg nastrouhaných brambor, 7 dkg másla, 7 dkg cukru, 1 celé syrové vejce a ½ prášku do pečiva. Následně veškeré ingredience řádně zpracujte v jemné těsto a nechte ho chvilku odpočinout.

Pak ho rozválejte na pomoučněném vále, aby bylo zhruba na prst silné. Rozložte je rovnoměrně na plech předem vyložený pečicím papírem, nebo pečlivě vymaštěný. Vložte do trouby a nechte náležitě propéct. Jakmile těsto lehce vychladne, potřete ho rovnoměrně marmeládou a pocukrujte. Pak už nezbývá než porcovat jednotlivé řezy a lahodnou sladkost servírovat k příjemnému pikniku či posezení s přáteli.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, Národní politika, 13.4.1929, strana 11, ISSN:  1805-2444