Brambory mají neskutečně pestré využití. Zpravidla se servírují jako příloha, ale stejně tak mnohdy tvoří samostatné hlavní jídlo. Výborně se hodí do polévek, slaných i sladkých těst a z brambor se dají vykouzlit i jednoduché chuťovky na mlsání. Zkuste z nich doma připravit zajímavé bramborové přílohy. Nejenže si na nich skvěle pochutnáte, ale nejsou nijak složité ani na přípravu.
Jak připravit krokety z bramborové kaše? Podívejte se na toto YouTube video na kanálu KDYŽ VÍŠ CO JÍŠ:
Bramborové kuličky z kaše
Zbyla vám bramborová kaše? Ideální je zpracovat ji šikovně do dalšího pokrmu. Jakmile ji vyndáte ještě zchlazenou z lednice, vyklepněte do ní syrové vajíčko a zahustěte směs hrubou moukou tak, abyste ze vzniklého těsta mohli tvarovat kuličky. Mouku lze nahradit i hrubou krupicí. Následně bramborové kuličky usmažte na pánvi s rozpáleným olejem nebo ve fritovacím hrnci.
Tip
Bramborové kuličky můžete chuťově obměňovat. Stačí do nich přidat například trochu strouhaného sýra, který dodá příloze božskou tekutou náplň. S jeho množstvím to však nepřehánějte, aby z kuliček nevytékal ještě před rozkrojením.
Americké brambory v županu
Nejprve brambory řádně omyjte a nakrájejte na měsíčky, kdy každý obalíte do plátku slaniny. Můžete ho zajistit párátkem. Každý kus pak vyskládejte na plech vyložený pečicím papírem a dejte péct do trouby, dokud nebudou brambory měkké a slanina krásně vypečená.
Americké brambory v županu jsou dokonalou přílohou k masu i zelenině, ale stejně tak se jedná o výbornou chuťovku k oblíbenému seriálu či filmu. Stejně tak je lze podávat jako hlavní jídlo, přidejte k bramborám dresink ze zakysané smetany a jarní cibulky nebo tatarskou omáčku s prolisovaným česnekem.
Brambory s uzeninou
Nejprve nakrájejte očištěné brambory na plátky a dejte je na plech. Postupně přidejte pokrájenou klobásku nebo jinou oblíbenou uzeninu, větší množství posekané cibule, zakápněte olejem, osolte, opepřete a veškeré ingredience řádně promíchejte. Pak dejte zapéct do vyhřáté trouby. Jedná se o dokonalou přílohu ke guláši, ale i k masu a rybám.
Zdroje: www.toprecepty.cz, www.receptynakazdyden.cz, www.nejrecept.cz