obrázek z archivu ireceptar.cz

Hranolky, bramborák, rösti...

Zdánlivě obyčejné brambory se mohou v důležité funkci přílohy převléknout do několika kabátů, ale spolehlivě pomohou i v situaci, když zrovna není po ruce zástup jiných surovin. Stačí sůl, cibule, olej, případně mouka. Přitom máme na výběr několik možností. Připomínáme čtyři z nich.

Hranolky

Pro 4 osoby potřebujeme

  • 750 g polopevných brambor
  • olej na fritování
  • sůl

Jak na to

Brambory oloupeme a omyjeme, rozkrájíme nejdříve podélně na půlcentimetrové plátky, potom na proužky. Papírovou utěrkou je osušíme.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

V hrnci nebo ve fritéze zahřejeme dostatečné množství oleje na 180 °C. Správnou teplotu oleje poznáme tak, že po rukojeti dřevěné vařečky, kterou do něj vložíme, začnou stoupat bublinky. Brambory rozdělíme na čtyři díly a fritujeme asi 5 minut dozlatova. Vyjmeme, necháme na papírové utěrce dobře okapat a udržujeme teplé. Olej pak nejdříve znovu rozpálíme na správnou teplotu a fritujeme další porci. Teprve krátce před podáváním hranolky osolíme. Kdybychom je osolili ihned po fritování, nebudou křupavé.

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Opékané brambory

Pro 4 osoby potřebujeme

  • 1 kg malých pevných brambor
  • 2 cibule
  • 75 g vepřového sádla nebo 6 lžic oleje
  • sůl, pepř

Brambory pečlivě omyjeme pod tekoucí studenou vodou, vložíme do hrnce a přelijeme vodou tak, aby byly právě ponořené. Uvedeme do varu, přikryjeme a na mírném ohni vaříme 20 až 25 minut skoro doměkka. Pak brambory scedíme, necháme krátce vyjít páru a trochu vychladnout. Potom je oloupeme a necháme přes noc stát v chladu.

Brambory nakrájíme na plátky. Cibuli oloupeme a nadrobno nasekáme. Ve velké pánvi rozpálíme sádlo nebo olej. Brambory opékáme na středním ohni asi 15 minut, přitom je občas obrátíme. Pak je odsuneme na jednu polovinu pánve.

Na druhé polovině pánve smažíme asi 5 minut cibuli. Brambory a cibuli opatrně smícháme obracečkou a vše opékáme ještě dalších 5 minut tak, aby brambory byly hezky křupavé a dozlatova opečené. Ochutíme trochou soli a pepře a ihned podáváme.

rychlý bramborákobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Bramboráky

Pro 4 osoby potřebujeme

  • 750 g polopevných brambor
  • 1 cibuli
  • 2 vejce
  • 30 g hladké mouky
  • sůl
  • 6 lžic slunečnicového oleje

Brambory oloupeme, omyjeme a nastrouháme do mísy. Cibuli oloupeme a nastrouháme k bramborám. Přidáme vejce, mouku a půl lžičky soli, pak vše dobře promícháme.

Na pánvi zprudka rozpálíme 3 lžíce oleje. Vložíme 4 lžíce bramborového těsta a každou rozprostřeme na placičku. Na středním ohni pečeme po obou stranách 4 až 5 minut. Bramboráky vyjmeme, na papírové utěrce je necháme dobře okapat a udržujeme teplé.

Na pánvi zprudka rozpálíme zbylý olej. Ze zbývajícího těsta postupně upečeme další bramboráky dozlatova a tak, aby byly pěkně křupavé.

bramborníkobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Bramborové rösti

Pro 4 osoby potřebujeme

  • 750 g pevných brambor
  • 1 cibuli
  • sůl, pepř
  • 2 lžíce slunečnicového oleje

Brambory oloupeme, omyjeme a nahrubo nastrouháme. Vložíme do mísy, zalijeme studenou vodou a necháme 10 minut táhnout. Pak vodu slijeme a nastrouhané brambory v utěrce dobře vymačkáme.

Cibuli oloupeme, nadrobno nasekáme a zamícháme do brambor. Osolíme a opepříme. Na pánvi mezitím rozpálíme olej, vložíme do něho bramborové těsto a rozprostřeme je po celé pánvi.

Spodní stranu pečeme na středním ohni asi 15 minut dozlatova. Potom vyklopíme rösti na talíř, necháme sklouznout zpět na pánev a opékáme druhou stranu asi 10 minut dozlatova. Před podáváním rozkrojíme rösti na čtyři díly.

Z knihy Bramborová kuchařka z nakladatelství Reader´s Digest Výběr

obrázek z archivu ireceptar.czobrázek z archivu ireceptar.czAutor: Archiv ireceptar.cz

Akční letáky