Lahodná jablíčka, voňavá skořice a křupavé těsto. Takto nějak chutná božská mana. Pokud jste klasických jablečných moučníků přejedení, vyzkoušejte tyto taštičky z bramborového těsta. Na přípravu jsou jednoduché a potřebujete na ně jen pár ingrediencí.

Brambory a jablka jdou dohromady

Jablíčka se většinou kombinují s listovým, piškotovým nebo taženým těstem. Za zkoušku ale stojí dát jim kabát z těsta bramborového. Dělalo se to tak už v 19. století. Navíc se tyhle taštičky pečou na sádle, které jim dodá neotřelou chuť a hlavně křupavost. Jak na dobrůtku z jablek, se podívejte na video na YouTube kanálu Českého rozhlasu:

Zdroj: Youtube

Začněte brambory

Těsto na taštičky se dělá z brambor. Vzhledem k tomu, že je musíte nejprve uvařit, je výhodnější začít s jejich přípravou. Omyjte si 500 gramů brambor, opatrně vložte do hrnce s vroucí vodou a vařte je do změknutí. Poté sceďte a nechte mírně vychladnout.

5 jablek stačí

Základem receptu jsou jablka a brambory. Zatímco se brambory vaří a chladnou, budete mít dostatek prostoru pro přípravu ovoce. Oloupejte 5 středně velkých jablek a nastrouhejte je na hrubém struhadle. Přisypejte k nim 1 a půl lžíce cukru. Buď můžete zvolit klasický, nebo vyzkoušet třtinový. Není sice zdravější, ale jablkům dodá mnohem zajímavější chuť. Ovoce zasypejte ještě lžičkou mleté skořice a vše řádně promíchejte.

Připravte těsto a naplňte jej

Ještě teplé, ne horké brambory zbavte slupky a nastrouhejte na hrubém struhadle. Použít můžete i lis. Přidejte k nim 250 gramů hladké mouky a dvě celá vejce. Těsto nezapomeňte osolit. I když se jedná o sladký pokrm, sůl je důležitá. Postačí malá kávová lžička a chuť bude famózní. Z těsta uhněťte bochánek. Pracovat můžete sami rukama, nebo si pomozte kuchyňským robotem. Z bochánku ukrajujte těsto po kouskách a vyválejte z něj vždy zhruba půl centimetru silnou placičku. Tu naplňte ochucenými jablky a těsto přehněte tak, aby vznikla kapsička. Okraje nezapomeňte řádně přimáčknout k sobě. Nyní už jen připravte plech. Rozpalte na něm 150 gramů sádla a taštičky do vroucího tuku opatrně vložte. V troubě předehřáté na 180 °C je pak pečte zhruba 20 minut.

Související články

Zdroje: www.toprecepty.cz, www.jidlo.cz