Buřtguláš je klasické české tábornické jídlo, které si můžete připravit jak v rendlíku na ohni, tak ve vegetariánské verzi. Milují ho prostě všichni, protože si ho lze přizpůsobit vlastním chutím. Bez buřtů, se zeleninou, s kapkou smetany, a ani další verze nejsou výjimkou.

Hlavně pamatujte, že pro chutný buřtuguláš musíte myslet na kvalitní špekáčky s vysokým podílem masa a pěkné brambory. Možná si myslíte, že se jedná o jednoduché chalupářské jídlo, ale to přece neznamená, že si ho nemůžete vyšperkovat. K buřtguláši se skvěle hodí křupavý čerstvý chleba, který si do něj můžete namáčet.

Přinášíme vám tři recepty na zcela odlišné buřtguláše!

Klasický buřtguláš

Suroviny:

1 kg brambor

4 špekáčky

2 lžíce sádla

1 větší cibule, nakrájená najemno

3 stroužky česneku, prolisované

1 lžíce mleté papriky

1 lžička drceného kmínu

2 lžíce majoránky

sůl

hrst nasekané petrželky k podávání

Postup:

Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky, uzeninu nakrájejte na kostičky nebo na kolečka. V hrnci na sádle nechte zesklovatět cibuli. Přisypte uzeninu a trochu ji opečte, pak přidejte česnek, mletou papriku a kmín podle chuti a necelou minutu míchejte. Zalijte vodou tak, aby byla směs ponořená. Za občasného míchání vařte 15–20 minut, až budou brambory měkké a omáčka zhoustne. Nakonec přidejte majoránku a případně dosolte. Podávejte posypané čerstvou petrželkou.

Zeleninový buřtguláš

Suroviny:

olej 1 lžíce

špekáčky 4 ks

cibule 2 ks

velká mrkev 1 ks

červená paprika 1 ks

česnek 3 stroužky

rajský protlak 2 lžíce

drcený kmín 1 lžička

bobkový list 4 ks

mletá uzená paprika 2 lžičky

brambory 8 ks

rajčata 3 ks

sůl a čerstvě namletý pepř

sušená saturejka 1 lžíce

libeček 1 hrst

Postup:

Na oleji orestujte špekáčky nakrájené na půlkolečka a cibule nasekané nahrubo. Když jsou lehce opečené, přidejte mrkev na čtvrtkolečka, papriku na kostičky a nasekaný česnek. Restujte, až bude směs opečená a bude krásně vonět. Přidejte rajský protlak, drcený kmín, bobkové listy a uzenou papriku. Zamíchejte a nechte asi půl minuty rozvonět, poté zalijte 1,3 litru horké vody. Zamíchejte a přisypte brambory nakrájené na kostky a rajčata na kostičky. Dochuťte solí, pepřem a promnutou saturejkou. Vařte na mírném ohni 20 minut, poté z hrnce vyndejte asi 10 kousků brambor, rozmačkejte je vidličkou na kaši a tu vmíchejte zpátky do hrnce – guláš tím jemně zahustíte. Nakonec přisypejte nasekaný čerstvý libeček a podávejte.

Veganský buřtguláš

Suroviny:

3 menší cibule

400 g brambor

300 g veganské klobásy nebo seitanu

4 lžíce rajského protlaku

4 stroužky česneku

1 l vody

½ lžičky mletého kmínu

1 lžíce mleté papriky

1 lžíce majoránky

2 lžíce rozemletých ovesných vloček

sůl

pepř

olej na smažení

Postup:

V rámci přípravy nakrájejte cibuli nadrobno, rozmixujte ovesné vločky, oloupejte brambory a nakrájejte je společně s veganskou klobásou na kostičky. V hrnci pak na oleji nechte pozvolna osmahnout nakrájenou cibuli a přidejte mletý kmín. Potom přilijte do hrnce vodu, přidejte rajčatový protlak a brambory, nechte vařit a jenom občas zamíchejte. Mezitím přidejte veškeré koření. Předtím, než se brambory úplně uvaří, přidejte veganskou klobásu a rozemleté ovesné vločky a zamíchejte. Jakmile se brambory uvaří, ochutnejte, případně ještě dochuťte a máte hotovo. Buřtguláš podávejte s chlebem nebo klidně i samotný.

Zdroj: www.panvegan.cz, www.fresh.prima.cz, www.toprecepty.cz