Brambory do české kuchyně neodmyslitelně patří. Možná i proto se o nich stále diskutuje. Jedni věří, že mají spoustu zdravotních přínosů, jiní se bojí vysokého obsahu škrobu a toxického jedu solaninu. I přesto jsou brambory čtvrtou nejkonzumovanější plodinou na světe. „Brambory jsou jednou ze základních potravin, která dlouhá období ve světové historii sloužila jako velmi důležitý zdroj energie a vitamínu C. Jsou významnou potravinou přinejmenším evropského jídelníčku,“ konstatuje výživová poradkyně RNDr. Michaela Bebová. Dále jsou zdrojem draslíku, hořčíku, vápníku, železa a vitamínů skupiny B. Navíc neobsahují cholesterol a jsou bezlepkové.

Dietní potravina

„Co do množství energie jde o dietní potravinu, protože 100 g brambor obsahuje pouhých zhruba 75 kcal. Pro srovnání: 100 g pšeničných těstovin nebo bílé rýže obsahuje okolo 350 kcal. Jejich nevýhodou je ale vysoký glykemický index. Brambory jsou relativně hladové jídlo – pro nízký obsah vlákniny tolik nezasytí, škrob se rozloží na jednoduché cukry rychleji a hladina glykémie tak vzrůstá a klesá rapidněji. I při hubnutí brambory konzumovat můžete, rozhodně jsou ale při dietě i vhodnější přílohy,“ dodává Michaela Bebová. Podávat byste je tedy měli nejlépe s bílkovinou, zeleninou a zdravými tuky.

Jak konzumovat brambory

Brambory obsahují toxický jed s názvem solanin. Jeho množství mnohonásobně stoupá, když jsou hlízy naklíčené nebo zelené. Podle odborníků byste měli při přípravě odstranit veškeré zelené části, klíček i značný kus brambory. „Jestliže je brambora zelená a klíčí celá, měli byste ji nemilosrdně vyhodit,“ radí výživová poradkyně. Brambory koupené v supermarketech zkonzumujte co nejrychleji. Množství solaninu se totiž zvyšuje i v důsledku působení světla. Tyto brambory loupejte i s cca dvoumilimetrovou vrstvou dužiny. Jed se totiž hromadí hlavně pod slupkou. Brambory můžete konzumovat nejlépe dvakrát týdně. Třeba v podobě staročeského bramborového řízku.

Související články

Bramborový řízek

Na 4 porce lahodných bramborových řízků budete potřebovat 1,5 kg větších brambor varného typu AB či B, sůl, pepř, 100 g hladké mouky, 3 vejce, 250 g strouhanky a olej na smažení.

Bramborový řízek - postup

Brambory oloupejte a opláchněte. Nakrájejte je na plátky silné přibližně 1 cm a na chvíli je ponořte do studené vody, aby se vyplavil škrob. Poté je důkladně osušte a osolte. Jednotlivé kusy postupně obalujte v mouce, v rozšlehaných vejcích a strouhance. Přebytečnou strouhanku sklepněte a brambory vkládejte do rozpáleného oleje. Teplotu pod pánví ztlumte a zvolna smažte po obou stranách dozlatova, aby se brambory pořádně propekly a nebyly syrové. Bramborové řízky poté uložte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk.

Bramborové řízky jako hlavní chod

Hotové řízky podávejte s čerstvým salátem nebo dipem ze smetanové omáčky, česneku a bylinek. Skvěle se také hodí k pečenému nebo grilovanému masu.

Zdroj: www.vareni.cz, www.denik.cz