Co se týče vepřového nebo kuřecího řízku, figurují brambory jen jako „druhé housle“ – tedy příloha. Ať už ve formě bramborové kaše, salátu nebo vařených kousků. Ti, co mají odvážnější žaludek a nevadí jim „double“ smažené – si mohou k masové klasice naservírovat rovnou krokety nebo hranolky. Jenže maso je dnes drahé… Brambory sice také prodražily, ale pokud byste chtěli uspořádat řízkové hody pro celou rodinu, vyjde bramborová verze o poznání levněji. Tak proč jí nevyzkoušet?
Autor videa, Chutný TV, vám ukáže jak se připravují bramborové řízky krok za krokem. Více na kanálu YouTube.com.
Klenot staročeské kuchařky
„Bramborové řízky znám, dělávala je moje babička,“ zasní se čtenářka Jarka z Chrudimi a dodnes vzpomíná na to, jak jídlo dobře chutnalo a vonělo. „Kdysi bylo maso luxus a jedlo se jen o víkendu. V běžný pracovní den se vařívaly hutné polévky, kaše, placky nebo právě zeleninové pokrmy.
Dneska se spousta lidí ke staročeským jídlům vrací. A aby ne, byly syté, levné a někdy i zdravé. Bramborové řízky jsou sice smažená záležitost, ale věřte, že když je ochutnáte, budete je dělat častěji. Stejně jako já,“ směje se sympatická pětapadesátnice.
Jídlo z levných surovin
Připravit si bramborové řízky není nic těžkého. Stačí vám k tomu 1,25 kg brambor, 100 g hladké mouky, 3 vejce, 250 g strouhanky, olej, sůl a pepř. A pak už se můžete vrhnout do díla! Omyjte a oloupejte brambory, nakrájejte je na plátky (o síle asi 0,5 - 1 cm) a na chvíli je ponořte do studené vody. Potom je důkladně osušte, osolte a obalte v trojobalu. Tedy: nejdříve v mouce, pak v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance.
Se strouhankou opatrně
Pozor: Snažte se, aby strouhankový nános nebyl příliš silný, protože pak by řízek získal zbytečně moučnou pachuť. Raději proto přebytek strouhanky opatrně sklepejte. Hotové „řízky“ osmažte na rozpáleném oleji hezky z obou stran.
Jakmile chytnou zlatavou barvu, dejte je okapat na papírové ubrousky, aby nebyly zbytečně nasáklé tukem. Hotové řízky jezte jako hlavní chod, například se zeleninovým nebo zelným salátem. Můžete je ale využít i jako přílohu třeba k masu.
Ještě chutnější!
Aby vaše smažená pochoutka byla ještě lahodnější, dopřejte si ji se svěží omáčkou, kterou si připravíte z 250 g zakysané smetany, 1 stroužku prolisovaného česneku, nasekaného libečku, pepře a soli. Hotový „sós“ používejte jako běžnou tatarku. Pokrm díky tomu nebude tak suchý.
Vychytávka nakonec
Milovníci bramborových řízků se shodují, že jídlo je ještě chutnější, když si ho připravíte ze syrových brambor! Fígl je v tom, že rozměr plátků ztenčíte a necháte řízky, aby se smažily na menší plamen o trochu déle. Nejvíce se na toto jídlo hodí brambory s pevnější dužinou. Naopak, nepoužívejte na řízky varný typ C, který je moučný a vhodný spíše na kaše!
Zdroje: www.vareni.cz, www.idnes.cz