Bramborový salát se sardelkami

Potřebujeme

  • 750 g brambor (varného typu A nebo rohlíčky)
  • 4 středně velké cibule
  • hrstku jemně nasekané petrželky
  • 2 lžíce plnotučné hořčice
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžičky cukru
  • sůl a pepř
  • 70 ml kvalitního oleje
  • 10 sardelových řezů nebo oček
  • 1 cibuli

Jak na to

Brambory uvaříme ve slupce, necháme trochu zchladnout, oloupeme je, nakrájíme a osolíme.

Přidáme k nim 3 nakrájené cibule, zelenou petrželku a promícháme.

V hrnku dobře rozmícháme hořčici s citronovou šťávou, cukrem, solí, pepřem a olejem. Dresinkem přelijeme salát, promícháme jej a obložíme sardelovými řezy nebo očky a kolečky cibule.

Zdeňka Nedvědová, Klínce

Vánoční salát s bylinkami

Potřebujeme

  • 2 kg brambor
  • 3 cibule
  • 1 pórek
  • 1 kapii
  • 2 majonézy
  • 2 kelímky kysané smetany
  • 1 lžíci olivového oleje
  • sůl a pepř
  • 6 natvrdo vařených vajec
  • 1 lžičku hořčice
  • cukr
  • šťávu z 1 citronu
  • zelené bylinky (petrželovou a celerovou nať, pažitku) podle chuti

Jak na to

Brambory oloupeme, uvaříme a vychladlé nakrájíme na plátky. Vajíčka a zeleninu pokrájíme na kostičky a vše smícháme s majonézou a smetanou.

Salát dochutíme hořčicí, cukrem, solí, citronovou šťávou a posypeme nakrájenými zelenými bylinkami.

Milena Novotná, Olešnice